Читај ми!

Лов на браћу Куаши, у одвојеној пуцњави убијена полицајка

Француски специјалци "чешљају" места северно од Париза, уверени да се у том региону налазе осумњичени терористи, Шериф и Саид Куаши. Трећи нападач се ноћас предао полицији. Полицајка подлегла повредама у новој пуцњави у предграђу Париза.

23.58 - Саид Куаши боравио на обуци Ал Каиде у Јемену 2011. године, пише Фигаро

23.45 - Шеф британских обавештајних служби Ендру Паркер каже да су могући напади Ал Каиде на јавним местима широм Запада, пише Фигаро. Додаје да је "врло вероватно" да дође до напада у Британији.

23.40 - Хиљаде људи спонтано се окупља на градским трговима широм света како би изразили солидарност убијеним карикатуристима, јавља Раша тудеј

22.47 - Aмеричка телевизија Ен-Би-Си потврдила да су двојица браће била на црној листи терориста САД и да им је било забрањено да ступе на тло Америке. 

22.41 - Полиција и хеликоптери круже око шуме у којој се, како пише британски Телеграф, скривају браћа Шериф и Саид Куаши.

22.30 - Истрага се наставља уз помоћ пет хеликоптера опремљених термалним камерама, јавља Франс прес

21.00 - Министри унутрашњих послова европских земаља и САД састаће се у недељу у Паризу како би размотрили начине борбе против исламског екстремизма. "То је њихов начин да покажу солидарност са Француском", поручује министар полиције Казнев. 

20.40 - Светла на Ајфеловој кули угашена у 20 часова у знак одавања поште жртвама масакра у Паризу.

20.23 - Севернoaфрички огранак Ал Каиде поставио неколико порука на Твитер поздрављајући убиства, а починиоце масакра називају "витезови истине", пише Фигаро.

19.34 - У овој фази истраге није пронађена веза између напада на Шарли ебдо и убиства полицајке у јужном предграђу Париза, каже министар Бернар Казнев, јавља Фигаро.

19.30 - Потрага за нападачима на новинаре листа Шарли ебдо још траје, јавља извештач РТС-а из Париза. 

19.03 - Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев каже да је деветоро људи у притвору. Интервјуисано више од 90 сведока стравичног злочина, пише Фигаро.

17.40 - Више од 88.000 припадника француских снага безбедности распоређено широм земље. А акцији је 50.000 полицајаца, 32.000 жандарма, око 5.000 специјалаца и 1.150 војника, саопштило француско министарство унутрашњих послова.

17.32 - Тешко наоружани, маскирани специјалци претражују кућу по кућу у Корсију. Сличне сцене виђене и у неколико околних места. 

17.17 - Радио Исламске државе поручује да је напад на редакцију херојски чин, којим су хероји осветили пророка Мухамеда, јавља АФП.

17.10 - Француска полиција дигла ниво безбедности на највиши ниво северно од Париза јер су, како пише Раша тудеј, двојица осумњичених примећени на око 70 километара северно од престонице Француске. Потрага се наставља.  

15.55 - Мушкарац наоружан шрафцигером упао у просторије листа Валер актуел. Убрзо је ухапшен после неуспелог покушаја да провали унутра. Код ухапшеног Белгијанца пронађено неколико шрафцигера, преноси Фигаро.

15.40 -  Школска другарица трећег осумњиченог који се синоћ предао полицији, Мурада Хамида, тврди да је био на часу када су нападачи отворили ватру на новинаре, преноси Гардијан.

14.40 - Браћа Куаши, наводно, опкољена у једној кући у месту Крепи-ен-Валоа, јављају француски медији. Околином патролирају хеликоптери. Око градића распоређене бројне полицијске снаге.

14.20 - Француски специјалци распоређени у Вијер-Котере, северно од Париза где су, наводно, лоцирана двојица осумњичених, јављају француски медији.

13.15 - Осумњичени терористи лоцирани у североисточном Паризу, јавља Паризјен. Раша тудеј и француски медији јављају да су нападачи на пумпи узели таоце.

13.05 - Све прилазе Паризу обезбеђују јаке и тешко наоружане полицијске снаге, јављају француски медији, преноси Танјуг.

11.40 - Осумњичени за напад налазе се у белом "рено клију" и крећу се ка Паризу, јавља лист Паризјен. Опљачкали су бензинску пумпу у области Ен, северно од Париза, где их је један запослени препознао. Маскирани су и наоружани до зуба.

11.20 - Четири маневарске гранате убачене у двориште џамије у Ле Ману, преноси Раша тудеј, позивајући се на локални лист Уест франс. Једна граната је експлодирала. Нико није повређен.

11.10 - Шефица француске деснице Марин Ле Пен рекла је да се залаже за враћање смртне казне у француско законодавство.

11.05 - Полицајка рањена у јутрошњој пуцњави у Паризу подлегла повредама. Иако је раније јављено да је нападач ухапшен, министар Мануел Валс рекао је да је још у бекству.

10.20 - Експлозија у ресторану близу џамије у граду Вилфранш-сур-Сон на истоку Француске, јавља Раша тудеј. Нема извештаја о повређенима и узрок експлозије још није познат.

10.00 - Седам људи је тренутно у притвору у оквиру истраге јучерашњег напада, каже француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

9.48 - У јутрошњој пуцњави, рањена једна припадница полиције и један од запослених у градској управи. Нападач је касније ухпашен.

8.55 - Пуцњава у Паризу. Ројтерс јавља да је један полицајац повређен. Још се не зна да ли је инцидент у вези са са јучерашњим нападом на "Шарли ебдо".

Припадници специјалне јединице француске жандармерије (ГИГН) и антитерористичких снага (РАИД) распоредиле су се у Вијер-Котере, где су лоцирана двојица осумњичених за терористички напад на Шарли ебдо.

Како преносе медији, припадници ГИГН-a и РАИД-а распоредили су се око локација у којима се претпоставља да су осумњичени.

Елитне једнице полиције и жандармерије су позициониране ради верификације локација у тој зони, где је напуштено возило које су користили осумњичени", навео је један неименовани полицијски извор.

Како је раније јавио Паризјен, нападачи на париски сатирични магазин крећу се ка Паризу у белом "рено клију". Истиче се да су маскирани и наоружани до зуба.

Либерасион пише да очевици тврде да су осумњичени наоружани калашњиковима и бацачима ракета. Такође, регистарске таблице на аутомобилу не одговарају возилу.

Претходно су опљачкали бензинску пумпу у близини места Виљер-Котере на северу Француске, јавља Би-Би-Си.

Радник бензинске пумпе препознао је двојицу осумњичених за терористички напад, на основу чега су лоцирани.

У Француској је, због масакра у париској редакцији, проглашен Дан жалости, преноси Бета. Корисници друштвених мрежа широм света истакли су слоган "Ја сам Шарли", у знак солидарности с магазином који је на сатирични начин приказивао пророка Мухамеда, али и друге верске фигуре.

Полиција је током ноћи безуспешно претраживала Ремс, град у француској Шампањи, како би се дочепала до зуба наоружане браће Куаши.

Саид Куаши, чије је пребивалиште регистровано у Ремсу, никада није био процесуиран нити осуђен, пише Фигаро. 

Други брат Шериф Куаши већ је био у затвору због тероризма и познат је полицији по упућивању младих џихадиста у Ирак. Сумња се да је повезан са мрежом Ал Каидe са подручја Јемена.

Мурад Хамид, трећи осумњичени за учешће у јучерашњем нападу, предао се у полицијској станици у једном градићу на истоку Француске након што је, како наводи тужилаштво у Паризу, преко медија и друштвених мрежа сазнао да је повезан са злочином.

Портпаролка тужилаштва није прецизирала какве су његове везе са браћом Куаши.

Грађани су позвани да властима дојаве било какве информације које би могле довести до хапшења починилаца највећег терористичког напада у Француској у последње четири деценије, који је широм света извео десетине хиљаде људи на улице у знак протеста.

Убице су биле веома методичне и у томе су толико биле добре да их је један очевидац прво побркао са елитном антитерористичком јединицом.

Француски председник Франсоа Оланд назвао је јучерашње догађаје у седишту Шарли ебдоа – "актом вансеријског варварства".

Француска је подигла степен упозорења од тероризма на највиши ниво и појачала обезбеђење медијских кућа, богомоља, саобраћајних чворишта и других осетљивих места. Њих сада чува више од 800 војника.

Минут ћутања, заставе на пола копља

Минутом ћутања за жртве напада на париски недељник јутрос је почео и састанак летонског председавања са високим функционерима Европске комисије у Риги.

Представници муслиманских организација у Француској одали су, минутом ћутања, пошту жртвама терористичког напада.

Они су се окупили на јутарњој молитви у Великој џамији у Паризу како би размотрили заједничку иницијативу поводом овог злочина, преноси француска штампа.

Састанак Савета исламских верских организација у Француској (ЦФЦМ) одржан је нешто раније на истом месту.

На том скупу усвојене су инструкције за хоџе за молитву у петак, како би се изразила солидарност са жртвама напада.

У подне је одржан национални минут ћутања.

Европске институције почеле су јутрос рад одавањем поште жртвама јучерашњег терористичког напада у Паризу у коме је погинуло 12 људи.

Председник Европског савета Доналд Туск позвао је јутрос особље у Бриселу на минут ћутања, а исто су учинили посланици Европског парламента на позив председника Мартина Шулца.

На институцијама ЕУ заставе су спуштене на пола копља.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини најавила је синоћ да ће уврстити борбу против тероризма на дневни ред заседања Министарског савета за спољне послове, који ће се 19. јануара одржати у Бриселу.

Moгеринијева је поручила да је слобода штампе фундаментална европска вредност која се мора одбранити.

Хакерска група "Анонимус" најавила је на Твитеру да спрема одговор против фундаменталистичких покрета, као одмазду на крвави напад изведен на редакцију Шарли ебдоа, преноси Фигаро.

Двојица маскираних терориста упала су на уреднички састанак недељника Шарли ебдо јуче око подне и убили осам чланова редакције, укључујући главног и одговорног уредника, као и двојицу полицајаца, једног радника и једног посетиоца редакције. У нападу је рањено 11 људи, од чега четворо теже.

Нападачи су говорили течним француским језиком и тврдили како су "осветили пророка Мухамеда" и "убили Шарли ебдо".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару