Холандска новинарка ухапшена у Турској

Турска полиција ухапсила је данас једну холандску новинарку по оптужбама за тероризам, која је након вишечасованог испитивања у полицији, пуштена на слободу, известили су британски медији.

Новинарка Фредерике Гирдинк, стационирана углавном у курдском граду Дијарбакиру на југоистоку Турске, написала је на Твитеру да јој је полиција претресла кућу и привела је по оптужбама које се односе на "пропаганду за једну терористичку организацију", пренео је Ројтерс.

Холандски министар спољних послова Берт Кендерс који се налази у посети Анкари изјавио је да је шокиран хапшењем новинарке, преноси Танјуг.

Полицијски званичник који је инсистирао на анонимности, рекао је да је Гирдинк, активна корисница Твитера која извештава за холандски радио и новине, али и за британски Индепендент, задржана по налогу тужилаштва и да ће бити пуштена пошто да изјаву.

Паралелно са хапшењем новинарке, турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у свом говору пред страним амбасадорима у Турској, да нигде у Европи новинари не уживају веће слободе него у Турској.

Иако је задржавање страних новинара реткост у Турској, турски новинари и уредници често ризикују хапшење због ствари које пишу или говоре, навела је британска агенција.

Прошле седмице, два новинара су ухапшена због ставова изнетих на Твитеру који су критични према турским властима, а прошлог месеца уредник једног опозиционог листа је оптужен за припадност терористичкој организацији.

Гирдинк, која у Турској ради као новинар слободњак од 2006, ауторка је књиге "Дечаци су мртви", објављене прошле године, у којој истражује бомбардовање у коме су учествовали турски војни авиони 2011, када је погинуло 35 курдских цивила.

Према Индексу слободе медија за 2014, невладине организације Репортери без граница, Турска је заузела 154 место од 180 држава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару