Израел се спрема за снежну олују

У очекивању најављене снежне олује Израелци и Палестинци убрзано се снабдевају залихама хране, воде и огрева. Метеоролози кажу да ће непогода ипак бити слабија од оне из 2013. године.

Израелци и Палестинци се снабдевају залихама хране, воде и гаса у очекивању великих снежних падавина, поучени искуством са краја 2013, када је Свету земљу захватила снежна олуја незабележена у последњих пет деценија.

Нова олуја ће кулминирати сутра, а прогнозира се да неће бити тако јака као претходна, када је снег падао три дана, паралишући регион због нестанка струје и грејања, преноси Танјуг.

Израелски телевизијски прогностичар Дани Руп предвидео је да ће снег падати 12 до 24 сата у Јерусалиму. Метеоролог Бари Лин са Хебрејског универзитета рекао је да ће пасти од 25 до 60 центиметара снега у том граду. Снежне падавине очекују се и на северу Израела и на палестинским територијама, а екипе за чишћење су у приправности.

Јаке кише и температуре близу нуле још више ће продубити тешко стање у Појасу Газе, где су улице још затрпане рушевинама из седмонедељног рата с Израелом и где хиљаде људи и даље живи у склоништима УН и оштећеним домовима и где струје има само шест сати на дан.

Таксиста Самир Али изјавио је за Ројтерс да на тој територији нема струје, ни воде, ни обнове, а сада долази олуја и да је палестинском народу потребна помоћ целог света.

У Јерусалиму је градоначелник Нир Баркат најавио да ће улице вероватно бити затворене за саобраћај чим снег почне да пада.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху придружио се Баркату, полицијским командирима и запосленима у хитним службама на састанку у Јерусалиму у оквиру припрема за олују.

"Молим све грађане Израела да једноставно пазе на добробит својих суседа и помогну им," саопштио је Нетанијаху.

Прошле године су стотине возача који су покушали да стигну до Јерусалима остали у својим возилима сатима пре него што их је спасила војска у оклопним транспортерима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару