Хамас: Неуспех палестинске владе у Гази

Лидер Хамаса у Појасу Газе Исмаил Ханије оценио је да палестинска влада јединиства није испунила своју обавезу да обнови то ратом разорено подручје.

Исмаил Ханије је оптужио владу да "није ни ујединила институције под палестинском управом, нити организовала изборе".

Влада националног јединства инагурисана је почетком јуна, након договора о помирењу између исламистичког Хамаса и секуларног Фатаха, палестинског председника Махмуда Абаса, јавља Танјуг.

Претходио је седмогодишњи јаз, када су постојале две ривалске администрације на Западној обали и Гази.

Нова влада је технократска и мандат јој је да уједини владивину на две палестинске територије и припреми изборе. Касније је добила и задатак да обнови Газу након седмонедељног између Хамаса и Израела.

Ханије је оптужио владу да делује селективно на начин који штети Гази и рекао да не верује да јучерашња посета министарске делегације са Западне обале може да "врати ствари у колосек".

"На несрећу влада није успела да докаже да је то влада читавог палестинског народа, " рекао је Ханије, како преноси АФП.

Његова изјаву објавила телевизија Хамаса Ал Акса након што је осморо министара и 40 других владиних званичника стигло из Рамале да покрене обнову Газе.

Тај задатак је тежак јер је у рату уништено или оштећено више од 96.000 домова и више од 100.000 људи је остало без крова над главом, а обнова једва да је почела.

Палестински званичници сада оптужују Израел да ограничава испоруку кључног материјала за реконструкцију.

Влада јединства је треба да руководи обновом али је међусобна борба између Фатаха и Хамаса настављена.

Уз то механизам договорен између Израела и Палестинаца под посредством УН који је требало да омогући транспорт грађевинског материјала успоставља се дуже него што се очекивало.

У посету Гази није дошао палестински премијер Рами Хамдалах. Он је одложио ту посету због недавне серије бомбашких напада на циљеве Фатаха у Гази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи