Читај ми!

Шпигл: НАТО угрозио и цивиле у Авганистану

Осим што је за своје мете у Авганистану узимао високе талибанске званичнике, НАТО је на својој листи "легитимних" мета имао и много ниже фигуре, чиме је у ваздушним нападима доводио у ризик животе цивила, пише немачки "Шпигл".

Позивајући се на документа које је том листу доставио бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, Шпигл наводи да су америчка Агенција за националну безбедност (НСА), затим британска обавештајна агенција GCHQ и мисија НАТО у Авганистану (ИСАФ), сачиниле листу "циљаних убистава" у периоду од 2009-2011. године, преноси Танјуг.

Овај документ, како наводи "Шпигл", открива да међу именима 750 особа, које су постале мете ИСАФ-а, нису само водеће личности, већ и званичници средњег и нижег ранга на хијерархијској лествици талибанског руководства.

Документа показују да је седиште ИСАФ-а у Кабулу било обавештавано онда кад су операције носиле ризик превеликих цивилних страдања.

Међутим, листа за одстрел открива да су телохранитељи, возачи и други мушкарци који су на неки начин били укључени у операције, сматрани "непријатељима", док су као цивили третирани једино жене, деца и старије особе.

"Када грубе процене показују да ће колатерална штета да буде до 10 цивила, командант ИСАФ-а у Кабулу одлуццује да ли је ризик оправдан", рекао је званиццник ИСАФ-а, који је радио на прављењу те листе за Шпигл.

Амерички генерал Дејвид Петреус, командамт операција ИСАФ-а у периоду који се спомиње у документима НСА, "хвалио се" дипломатама у Кабулу у августу 2010. да је најмање 365 команданата талибана убијено за само три месеца. То је, преноси Раша тудеј, у просеку четири страдања дневно.

У документима НСА наведено је да "није било разумевања" зашто је "рат против терора" проширен и на "рат против трговине дрогом".

НСА је, позивајући се на податке УН, проценила да талибани зарађују 300 милиона долара годишње од трговине наркотицима.

ИСАФ је идентификовао трговце дрогама као "активне команданте побуњеника који се боре против коалиције" и да "побуњеници не могу бити побеђени уколико се не прекине ланац дроге".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи