Читај ми!

Наваљни осуђен на условну казну затвора

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни осуђен је за превару на условну казну од три и по године затвора. Више хиљада људи окупило се у Москви на скупу подршке Наваљном.

Алексеј Наваљни, критичар Кремља, оптужен је да је са својим братом Олегом проневерио 27 милиона рубаља (546.000 евра) и тиме оштетио француску козметичку фирму "Ив Роше", преноси Бета.

Олег Наваљни је, такође, осуђен на казну затвора од три и по године, али његова казна није условна.

"Хоћете да казните мене, али зашто њега шаљете у затвор", упитао је судију Алексеј Наваљни.

Браћа Наваљни су у судницу дошли с пртљагом, што показује да су очекивали да ће одмах бити послати у затвор.

Убрзо након напуштања суднице, Алексеј Наваљни приведен је у центру Москве пошто је напустио кућни притвор, где је требало да остане док пресуда не ступи на снагу.

Агенција РИА Новости јавила је претходно да је Наваљни дошао у центар Москве на Трг Мањеж и да су се на социјалним мрежама појавиле његове фотографије.

Федерална служба за извршење затворских санкција је саопштила, такође, да је регистровала да је Наваљни прекршио услове кућног притвора и да ће упутити одговарајућу документацију суду.

Агенција Асошијетед прес, у међувремену, јавила је да се више хиљада људи окупило у центру Москве како би протествовало због пресуде руском опозиционару.

Демонстранти на тргу близу Кремља узвикивали "Нећете моћи све да нас ухапсите", пише АП. Ипак, полиција је након два сата разбила протест.

"Најмање 132 човека су на листи приведених на Тргу Мањеж", саопштава невладина организација ОВД-Индо која прати хапшења у Русији.

Градске власти Москве претходно су саопштиле да ће спречити све скупове за које није издата дозвола.

Раније се и на Твитер налогу Алексеја Наваљног појавила изјава да ће он, без обзира на кућни притвор, доћи на Трг Мањеж да се придружи митингу, навела је РИА Новости.

Алексеј Наваљни, адвокат и популарни блогер, постао је истакнута личност опозиције спровођењем истрага корупције државних званичника и организовањем демонстрација против председника Владимира Путина у Москви 2011. и 2012. године.

У одвојеном случају, 2013. је осуђен за проневеру, али је дан касније пуштен из затвора после протеста више хиљада људи у Москви.

После тога је добио условну казну, а у септембру исте године кандидовао се за градоначелника Москве. Изборну трку завршио је на другом месту.

Тужилаштво је за Алексеја Наваљног тражило 10 година затовра, а за његовог брата Олега шест.

Требало је да пресуда буде изречена следећег месеца, али је суд изненада одлучио да пресуду донесе сада, што је изазвало сумње да су власти тиме хтеле да спрече протесте које су најавиле присталице Наваљног.

Више од 16.000 људи је преко групе његових присталица на Фејсбуку рекло да ће се вечерас придружити протестима испред Кремља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи