Читај ми!

Споразум Кијева и Москве о струји и угљу

Русија је обећала наставак испоруке угља и електричне енергије Украјини, први пут након три године, упркос томе што Украјина није гарантовала снабдевање струјом Русији присаједињеног полуострва Крим.

Неочекивана одлука руског председника Владимира Путина најављена је само дан пошто је Украјина појачала притисак на Крим, пресекавши све железничке и аутобуске везе с њим, преноси АФП.

И Москва и Кијев одбијају да обелодане услове споразума о угљу и струји.

"Имајући у виду критичну ситуацију са украјинском снабдевеношћу енергијом, Путин је одлучио да отпочне ове испоруке, упркос томе што нису унапред плаћене", саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за агенцију Тас.

"Тиме је демонстрирана политичка воља председника Путина да пружи стварну подршку Украјини, нарочито уочи Нове године", нагласио је Песков.

Осмомесечни сукоби на истоку Украјине, где су смештени многи велики рудници угља, довели су до очајничког мањка енергената у тој земљи. Ситуацију погоршава привремено затварање пре месец дана нуклеарке "Запорожје" на југу Украјине, највеће у Европи и пете највеће на свету.

Заменик руског премијера Дмитриј Козак саопштио је како ће Москва почети реализацију договора слањем 500.000 тона угља месечно, "како би помогла (Украјини) да реши проблем поузданих испорука енергије Криму".

Козак је навео да би та количина могла да се удвостручи уколико буде потписан одговараући уговор.

Заменик руског премијера је, међутим, признао да Кијев није пружио гаранцију да ће било шта од наведених испорука стићи до Крима, који је током већег дела протекле недеље имао периодична искључења струје.

"Никакав споразум у вези с Кримом досад није потписан", изјавио је Козак за државни информативни канал "Росија 24", додајући да је Москва добила приватна обећања да ће на Криму бити струје и грејања током тешких зимских месеци.

Крим је, иначе, један од многих региона у Украјини који је изложен прекидима струје током децембра.

У Украјини је, између осталог, за неколико недеља одложено зимско грејање станова због вишемесечног прекида у испорукама руског гаса, који је прекинут тек крајем октобра.

Украјински покушаји да постигне споразум са Јужном Африком о великим испорукама угља из те земље завршио се корупционашким скандалом због којег је један високи званичник ухапшен док је други стављен у кућни притвор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи