Читај ми!

Москва: Запад сваљује одговорност на Русију

Покушаји Запада да на Русију пребаци одговорност за догађаје у Украјини отежавају решавање кризне ситуације, саопштило је руско министарство спољних послова. У међувремену, Кремљ саопштава да у Украјину шаље угаљ и елекричну енергију.

Украјинска криза је разоткрила озбиљне системске проблеме у евроатлантском региону, који су резултат политике западних земаља у правцу јачања њихове сопствене безбедности, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

При том, Запад не узима у обзир руске интересе, као и у правцу ширења геополитичког простора под њиховом контролом ка Истоку, саопштило је министарство сумирајући овогодишње резултате, преноси Тас.

"То је доказано континуираним таласима проширења НАТО, упркос уверавањима (у супротно) на највишем нивоу", указује руско министарство и додаје да једностране санкције и отворени рат информацијама додатно отежавају ситуацију.

У саопштењу се, такође, констатује да је изгубљена шанса да се оформи равноправан и недељив систем безбедности у евроатлантском региону.

САД и ЕУ су, наводи руско министарство, "отворено подржале противуставно преузимање власти у Кијеву и акције националистичких снага које су дошле на власт у циљу оружаног угњетавања и економског и социјалног гушења југоистока земље".

"Под таквим околностима, Русија је уложила енергичне напоре да допринесе што скоријем прекиду ватре, дугорочном примирју и политичким мерама како би се решила продружена украјинска криза", истиче се у саопштењу.

Подсећају и да је такав став резултиро споразумом из Минска, којим су утврђени први кораци ка деескалацији.

Да би се изашло из ћорсокака, указује руско министарство, све релевантне стране би требало да помогну Украјини да изађе из тешког периода у својој историји, обезбеди трајни мир и националну слогу.

Такође, закључују и да је неопходно да се створи такав политички систем у којем ће се сви Украјинци осећати пријатно, безбедно и достојанствено.

Угаљ и струја за Украјину 

Истовремено, власти у Москви су одличиле да Украјини испоруче 500.000 тона угља месечно, као и електричну енергију, изјавио је вицепремијер Русије Дмитриј Козак.

Други човек руске владе каже да су се власти на то одлучиле како би Украјина решила енергетске проблеме са којима се суочила.

Вицепремијер руске владе, притом, не искључује могућност испоруке додатних 500.000 тона, уколико би био постигнут одговарајући споразум.

Козак је за ТВ канал Русија 24 рекао да је одлука донета на молбу украјинског руководства, а угаљ ће се испоручивати по повлашћеним ценама као на руском тржишту, пренео је Тас.

Козан не прецизира колико ће струје бити испоручивано Украјини.

Украјински председник Петро Порошенко каже да су у Украјину у петак кренуле композиције са угљем које ће осигурати стабилан рад електрана.

Додаје и да ће бити осигурана количина струје која ће смањити ризике искључења потрошача у време највећег оптерећења потрошње.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи