Ватикан ослободио активисткињу Фемена

Ватиканске власти ослободиле су украјинску активисткињу која је на Божић открила груди на Тргу Светог Петра и отела статуу бебе Исуса из поставке сцене Христовог рођења.

Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди изјавио је да је Jана Жданова изведена пред тужиоца Свете столице који је донео одлуку да она буде ослобођена, преноси Танјуг.

Њој је наређено да никад више не крочи у Ватикан, укључујући Базилику Светог Петра или било које друго власништво Ватикана изван зидина малог града државе, пренео је АП.

Активисткиња групе Фемен открила је у петак груди на Тргу Светог Петра и потрчала ка поставци сцене Христовог рођења, зграбивши фигуру бебе Исуса.

Припадник ватиканске полиције брзо је ухапсио плаву активисткињу, прекрио је својим огртачем, и отео јој из руку фигуру.

На њеним грудима великим словима било је исписано "Бог је жена", навео је АФП.

Иако се инцидент догодио сат пошто је папа Фрања прочитао божићну посланицу са балкона базилике Светог Петра, на хиљаде верника и даље се налазило окупљено на познатом тргу.

Група Фемен протестовала је прошлог месеца на сличан начин у Ватикану због најављене посете папе Европском парламенту.

Три чланице Фемена носиле су само кожне мини сукње и цветне венчиће на глави, а једна од њих имала је исписан преко груди слоган "Папа није политичар".

Дан пре папине посете, 24. новембра, чланица Фемена обнажених груди попела се на олтар катедрале у Стразбуру.

Покрет Фемен који је настао у Украјини у знак протеста због бившег режима наклоњеног Кремљу, такође се противи ставовима католичке цркве против абортуса и геј бракова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи