Читај ми!

Конго, 30 мртвих у бродолому

Најмање 30 људи је страдало, а 105 преживело несрећу у којој је брод препун путника ударио у стену и потом потонуо на реци Конго. Демонстрације у месту у које је требало да пристане брод.

Несрећа на Конгу је била окидач за нереде јер су, људи бесни због небриге власти за безбедност на рекама у ДР Конгу, запалили седишта неколико државних институција, преноси Танјуг.

"Има 105 преживелих и за сада смо извадили из реке 30 тела. Потрага се наставља", рекао је портпарол провинцијске владе Монулфе Босо за АФП.

Несрећа се догодила у понедељак кад је брод препун људи ударио у стену и преврнуо се у близини села Јакусу, око 35 километара северно од провинцијског главног града Кисангани.

"По одласку из Кисанганија, 39 људи је било на броду, бар према извештају који је предат властима. Покушали су да преваре речну управу пошто су примили више путника дуж путовања", рекао је Босо.

"Примили су много више људи, брод је носио много робе и био је такође препун путника. Ударио у стену и потонуо", додао је Босо.

Делегација Владе Конга данас је стигла у град Исанги, место у коме је брод требало да пристане, где су демонстранти, углавном млади људи, организовали протест.

"Запалили су канцеларије речне полиције и поморских снага. То су младе особе које су љуте због губитка рођака у несрећи. Они тврде да власти не проверавају да ли се доследно примењују безбедносне процедуре", рекао је Босо.

Бродске несреће се често дешавају у Конгу и сваке године у њима страда велики број људи, било на рекама или језерима у тој афричкој држави.

Узроци су углавном исти - пренатрпана пловила која се налазе у лоше стању, мањак појаса за спасавање, као и чињеница да многи људи не знају да пливају.

Најмање 129 људи је погинуло у децембру када је потонуо брод препун путника на језеру Тангањика, а у марту је у несрећи на језеру Алберт живот изгубило 210 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи