Читај ми!

Сирија, убијено 60 бораца Исламске државе

Око 60 припадника екстремистичке Исламске државе погинуло је у сукобима са курдским снагама у Сирији.

Како се наводи у саопштењу сиријске Опсерваторија за људска права са седиштем у Британији, наводи се да су курдске снаге после два дана борбе са екстремистима Исламске државе заузеле Касиаб у провинцији Хасакех, преноси Бета.

Како се наводи, у окршају су погинула и три курдска борца, пренела је агенција АФП.

Најмање 14 џихадиста и један курдски борац погинули су у сукобима у Кобанеу, на северу Сирије, навела је Опсерваторија.

Борба око Кобанеа траје од половине септембра, када је Исламска држава кренула у офанзиву у покушају да освоји тај град.

Истовремено, Опсерваторија наводи да је у ударима сиријских ваздухопловних снага у северно провинцији Алепо, где Исламска држава држи под контролом неке делове, погинула је најмање 21 особа, међу којима седморо деце.

Међународна коалиција, предвођена САД, покренула је 23. септембра ваздушне ударе против припадника Исламске државе у Сирији.

За скоро четири године сукоба у Сирији, живот је изгубило 200.000 људи, наводи АФП.

Ирак и Турска ће сарађивати у борби против џихадиста

Ирак и Турска су се договорили да удруже снаге у борби против Исламске државе под чијом влашћу су значајни делови Ирака и Сирије, преноси Танјуг.

"Исламска држава не прети само безбедности Турске и Ирака већ целом региону", изјавио је ирачки премијер Хајдар ел-Абади на заједничкој конференцији за новинаре са турским колегом Ахметом Давутоглуом, преноси АФП.

Анкара жели ширу стратегију за Сирију која ће довести до коначног пада председника Асада. Она је више пута позивала да се оформи тампон зона као и зона забрањених летова изнад дела територије суседне Сирије.

"Ми можемо да поразимо ту организацију удружујући све своје снаге, уз подршку свих земаља у региону", истиче ел-Абади, додајући да очекује турску подршку у размени обавештајних података, војној обуци и наоружању.

Турски премијер је нагласио како његова земља већ обучава курдске борце пешмерге за борбу против џихадиста и како је отворена за сваку нову идеју на плану даље подршке Багдаду.

Давутоглу је нагласио како Анкара и Ирак имају заједнички приступ борби против свих терористичких организација у региону, укључујуцхи Исламску државу и Радничку партију Курдистана, која организује нападе против Турске користећи ирачку територију.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи