Читај ми!

Прослава Божића у свету

На дан када хришћански верници, који поштују грегоријански календар, прослављају један од највећих празника, поглавар римокатоличке цркве Папа Фрања позива вернике да покажу саосећање са многима који пате широм света.

Поглавар Римокатоличке цркве у традиционалној божићној поруци "Urbi et orbi" (граду и свету) позива да се равнодушност претвори у блискост и одбацивање непријатељства, преноси Танјуг.

Папа Фрања каже да је то потребно како би сви они који сада пате могли да добију потребну хуманитарну помоћ, како би пребродили сурову зиму и како би могли да се врате у своје земље и живе достојанствено.

Папа је на италијанском језику у говору са балкона пред неколико хиљада верника на римском Тргу Светог Петра, позвао и на успостављање мира у Украјини, Нигерији и другим кризним жариштима.

Поглавар Римокатоличке цркве осуђује насиље над децом у целом свету, укључујући и недавни напад пакистанских талибана у војној школи у Пешавару, у којем су од 149 настрадалих, 133 били деца.

"Заиста, овог Божића има толико суза", каже Папа Фрања, коме је ово друга по реду божићна порука верницима.

Папа је позвао на мир на Блиском истоку и успостављање дијалога у зонама сукоба - од Украјине до Нигерије, у којој је активна екстремистиццка организација Боко Харам.

Поглавар Римокатоличке цркве осуђује насиље и крвопролића и у другим местима у Африци.

Највише охрабрења Папа упућује жртвама напада и прогона екстремиста Исламске државе, који су убили или приморали на бег шиитске муслимане, хришћане и припаднике других верских заједница у Сирији и Ираку.

"Молим Спаситеља света да погледа своју браћу и сестре у Ираку и Сирији, који предуго пате због сукоба коме се не назире крај, и који, заједно са онима који припадају другим етничким и верским групама, страдају због бруталног прогона", помолио се Папа.

"Нека им Божић донесе наду, као и многим другим расељенима, избеглим и онима који су у егзилу, деци, одраслима и старијима, у овом региону и у читавом свету", пожелео је Папа.

Поглавар Римокатоличке цркве је синоћној миси, на Бадње вече, позвао вернике на већу емпатију према породици и пријатељима који имају проблеме.

Папа Фрања је, такође, додао да је свету потребно више нежности и топлине.

Папа је путем сателитског телефона разговарао са ирачким избеглицама у кампу код града Арбил, расељеним због офанзиве џихадистичке групе Исламска држава.

Поглавар их је позвао да "истрају" и поручио им да су блиски његовом срцу.

"Драга браћо, ја сам вам близак, веома близак у свом срцу", рекао је папа избеглицама.

Папа Фрања се посебно осврнуо на невину децу која су страдала или су експлоатисана, као и на старије људе који сада морају да носе овакав крст.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи