Читај ми!

Пјонгјанг критикује расправу у УН о људским правима

Пјонгјанг је осудио расправу у Савету безбедности Уједињених нација о кршењу људских права у Северној Кореји, називајући је скрнављењем Повеље те светске организације.

Представник Пјонгјанга у УН је оптужио САД да су покушале да "уздрмају државни систем" Северне Кореје, преноси Танјуг.

Северна Кореја је, такође, позвала да се размотри извештај о грубим техникама испитивања које је годинама спроводила ЦИА над осумњиченима за тероризам.

Расправа у Савету безбедности УН о извештају истражне комисије, који садржи непотврђене информације, представља "скрнављење Повеље УН", наводи се у саопштењу.

Савет безбедности УН је одржао седницу посвећену људским правима у Северној Кореји. Делегација Северне Кореје је бојкотовала тај састанак, наводећи да Савет безбедности није "примерено место за расправу о људским правима".

Чланице Савета безбедности УН изгласале су да, упркос противљењу Кине и Русије, на дневни ред уврсте ситуацију у Северној Кореји, укључујући и оптужбе за тешко кршење људских права у тој земљи.

За ову одлуку гласало је 11 чланица СБ УН, две су биле против, а две уздржане.

Русија и Кина које имају право вета гласале су против тога да Северна Кореја буде укључена у агенду Савета, али с обзиром на то да на процедуралном гласању нема улагања вета, покушај да спречи таква одлука није успела.

На седници су САД и друге западне земље-чланице Савета безбедности осудиле су Северну Кореју због кршења људских права.

Амерички амбасадор у УН Саманта Пауер описала је живот у Северној Кореји као "живи кошмар" и одбацила је као апсурдан захтев Пјонгјанга да се спроведе заједничка америчко-севернокорејска истрага о хакерском нападу на "Сони пикчерс".

Пјонгјанг је раније оптужио САД и њене савезнике да користе питање људских права као оружје за свргавање руководства земље.

Две трећине чланова Савета безбедности формално је овог месеца затражило да питање стања људских права у Северној Кореји буде стављено на дневни ред, истичући да крсење људских права "прети да има дестабилизујући утицај на регион".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи