Смртна казна због вређања пророка Мухамеда

Суд у Мауританији изрекао је прву смртну казну од 1960. године за отпадништво од исламске вере, а образложење суда је да осуђени није исказао дужно поштовање према пророку Мухамеду.

Осуђени Мухамед Чеик Оулд Мухамед (30) онесвестио се у судници пошто му је саопштена пресуда суда у Нуадибуу, граду на северозападу ове афричке земље.

Њему су стражарили помогли да дође себи, па су га пребацили у затворску ћелију, преноси АФП.

Мухамед, који се од 2. јануара налазио све време у затвору, негирао је кривицу за оптужбе које су му стављене на терет.

Судија је рекао оптуженом да је осуђен јер у свом тексту, који је објављен на неколико интернет страница у земљи, није исказао дужно поштовање према пророку Мухамеду.

Он је, према мишљењу суда, довео у питање одлуке пророка и његових следбеника у светим ратовима.

Локалне исламске организације су саопштиле да је ово први пут да се у земљи објави критички текст о исламу.

Изрицање смртне казне публика у суду поздравила је узвицима, док су на улицама возачи у аутомобилима притискали сирене у знак одобравања.

Шеријатски закони су на снази у Мауританији, али се најстроже казне, попут шибања осуђеника, ретко примењују од 1980, а смртна казна није изведена од 1987. године и судови су је изрицали по оптужбама за убиства и тероризам.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи