Читај ми!

Мировни преговори о Украјини у Минску

Преговори Контакт групе о решењу украјинске кризе завршени су у белоруској престоници Минску. Разговори су трајали више од пет и по сати, а представници преговарачких страна нису давали изјаве за новинаре.

Посредник у преговорима за регион Доњецка Денис Пушилин саопштио је да је прелиминарни састанак био тежак и да се још расправља о времену и месту одржавања следећег сусрета, преноси Бета.

Представницима медија није било дозвољено да присуствују састанку, који је трајао пет сати и после којег су се учесници разишли без коментара.

Следећа рунда преговора била је заказана за петак, али је Министарство спољних послова Белорусије, после завршетка седнице, саопштило да није сигурно да ли ће тај састанак бити одржан.

Пред почетак преговора Контакт групе, специјални представник Русије за људска права, демократију и владавину закона Константин Долгов, рекао је за ТВ канал Русија 24, да састанак у Минску представља реалну шансу за окончање рата на истоклу Украјине и успостављање трајног мира.

"Желео бих да верујем да је ово реална шанаса, још једна реална шанса после дугих припрема, да се окончају непријатељства и успостави дуготрајно примирје", рекао је Долгов.

Кључни услов у овом тренутку је заустављање непријатељстава и убистава цивила, додао је Долгов.

Подсетио је на податке Уједињених нација, према којима је више од 5.000 цивила убијено у грађанском рату у источној Украјини.

"Очигледно, већина тих људи погинула је од прецизно усмерене ватре украјинске војске, батаљона националне гарде, радикалних националиста и неонациста. Они су убијали масовно, циљано и с великом прецизношћу", рекао је руски званичник.

Додао је и да је Русија учинила све што је у њеној моћи да врати мир у Украјину.

Састанку су присуствовали представници Украјине, проруских активиста, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Тема разговора биле су мере на обезбеђивању стабилног прекида ватре на истоку Украјине, где је, према подацима Уједињених нација, у сукобима украјинске војске и проруских активиста, од априла, живот изгубило 4.700 људи.

Раније је најављено да ће учесници разговарати о повлачењу тешког наоружања, комплетној размени ратних заробљеника и допремању хуманитарне помоћи.

Претходна рунда разговора у септембру резултирала је прекидом ватре, који је у више наврата кршен.

Састанак Контакт групе, коју чине представници Украјине, Русије и ОЕБС-а, изворно је требало да буде одржан у Минску између 9. и 12. децембра, али је одложен на иницијативу украјинских власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи