Сенат и ЦИА: Програмом испитивања лоше управљано

Извештај америчког Сената о програму испитивања Централне обавештајне агенције и званичан одговор ЦИА не слажу се готово ни у једном аспекту ове операције која је дуго држана у тајности, али се у великој мери слажу да је тим програмом лоше руковођено.

У извештају Одбора за обавештавање Сената на 525 страна представљено је хаотично бирократско функционисање ЦИА, која није била припремљена да преузме контролу над затвореницима осумњиченим за тероризам, са неквалификованим испитивачима који су прекорачивали своја законска овлашћења и шефовима који нису ни знали колико се затвореника налази у њиховим прекоморским затворима, јавља АП, преноси Танјуг.

У свом званичном одговору, ЦИА признаје да је направила озбиљне пропусте у руковођењу, али истиче да је до њих дошло још на почетку спровођења програма, те да их је већина коригована унутрашњим променама пре него што је тадашњи председник Џорџ Буш наложио да се испразне тајни затвори 2006. године.

Поделе око дубине пропуста у руковођењу ЦИА одражавају дугогодишњи сукоб између америчке шпијунске агеције и њених критичара у погледу начина на који би требало исправити грешке и питања да ли би реформе требало да буду подстакнуте изнутра или наметнуте споља.

Председавајућа Одбора за обавештавање, демократска сенаторка Дајен Фејнстејн указала је да треба обезбедити да америчка влада никада више не примени праксу присилног испитивања.

ЦИА је предложила низ измена у циљу бољег надзора њених тајних програма, али директор агенције Џон Бренан није био довољно јасан кад је реч о питању да ли ће ЦИА поново применити технике испитивања које је председник Барак Обама окарактерисао као мучење, наводи АП.

Најочигледњи доказ лошег руковођења ЦИА који је Одбор навео јесте противзаконито притварање најмање 26 затвореника, као и то што званичници ЦИА нису знали да имају 44 затвореника у једном прекоморском затвору.

И у извештају сенатског Одбора и у извештају ЦИА наводи се, као један од пропуста, лоше вођење документације у Централној обавештајној агенцији, а нарочито недостатак докумената којима се оправдава затварање осумњичених појединаца.

"Многи документи недостају или су неадекватни, посебно из периода 2002-2003. године", наводи ЦИА, али напомиње да су стандарди у међувремену пооштрени.

Док ЦИА тврди да су пропусти обележили само првих неколико месеци од почетка програма испитивања, сенатски Одбор наводи да су они трајали током читавог програма.

Одбор, такође, оптужује ЦИА да није проценила ефикасност својих присилних тактика, да није обезбедила довољно преводилаца за неке затворенике и да је често ангажовала необучене испитиваче са насилном прошлошћу, које није дисциплински кажњавала, као ни официре, у случајевима када су прекорачивали своја овлашћења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи