Читај ми!

Кијев, последице укидања војне неутралности

У Москви негативно реагују на то што је Украјина одустала од статуса неутралности. Потез Кијева руски званичници оцењују као жељу Украјине да постане чланица НАТО-а, а све уочи нових консултација о Украјини у Минску. У међувремену је украјински "Нафтогас" уплатио руском "Гаспрому" 1,65 милијарди долара дуга за гас.

Председник одбора за уставно право Горњег дома руског парламента, Савета Федерације, Андреј Клишас, оценио је да је одлука украјинског парламента о одустајању од неутралног статуса корак против територијалне целовитости Украјине.

Клишас је агенцији РИА Новости рекао да таква одлука Врховне раде у Кијеву указује на жељу Украјине да постане чланица НАТО-а.

Украјински парламент изгласао је закон којим се укида статус неутралности Украјине и који би требало да јој омогући прикључење НАТО-у.

Руски званичник је оценио да је то још један потез "оних који су запосели власт у Кијеву противуставним државним ударом" и да је претња по државност и територијални интегритет Украјине.

Предлог закона о укидању неутралности Украјине, који је председник Украјине Петро Порошенко поднео 18. децембра, у парламенту није подржало само осам посланика, од укупно 303.

Данашња одлука је изазвала незадовољство у Москви која осуђујује приближвање НАТО-а руским границама. Украјина се прикључила групи европских неутралних земаља 2010.

У међуврмену је генерални секретар УН Бан Кимун најавио да очекује да ће на предстојећој рунди консултација о Украјини у Минску бити постигнут напредак у решавању сукоба на основу претходних споразума.

Навео је да су претходни документи из Минска, меморандум и протокол, били веома добар почетак процеса решавања сукоба, пренела је руска новинска агенција Тас.

Министарство спољних послова Белорусије потврдило је да ће се Контакт група за Украјину састати сутра у Минску, иза затворених врата, а да се очекује да ће се састати и у петак 26. децембра, пренела је агенција Тас.

Прес-служба украјинског председника Петра Порошенка саопштила је синоћ да су се лидери Украјине, Немачке, Француске и Русије договорили да се нова рунда састанака Контакт групе одржи у среду и петак у Минску.

Званичници су се сагласили да је неопходно испунити све тачке Споразума из Минска, укључујући и одредбе о прекиду ватре, о повлачењу трупа и тешког наоружања и хитном ослобађању свих талаца.

Нешто боља атмосфера на преговорима могла би да буде због тога што је, како преноси Ројтерс, украјински "Нафтогас" руској компанији "Гаспром" уплатио траншу дуга за гас у износу од 1,65 милијарди долара.

У новембру су Русија, Украјина и ЕУ постигле договор да Русија неће обустављати испоруку гаса Украјини током зиме, ако Кијев плати 3,1 милијарду долара дуга за гас у две транше до краја 2014. године. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи