Читај ми!

Другачији поглед на данашњи свет

Иако често можемо чути да је данашњи свет опаснији него што је икада раније био, новинари "Слејта" тврде супротно. Наводе да је лако бити песимиста уз праћење дневних вести и извештавања са кризних жаришта и истичу да је реч о преувеличавању. Поручују да се права слика света добија упоређивањем конкретних података, а не праћењем дневних вести.

У Слејтовом чланку се наводи да је данас веома лако бити песимиста када се погледају: Исламска држава, Крим, Доњецк, Газа, Бурма, ебола, пуцњаве у школама и кампусима... Због тога се свет представља као "опаснији него што је икада раније био".

Ипак, аутори текста истичу да ти наслови захтевају и другачији поглед. Како кажу, тешко је веровати да смо данас у већој опасности него током два светска рата или током Хладног рата, бројних сукоба у Африци и Азији који су однели милионе живота, или осмогодишњег рата између Ирана и Ирака.

Слејт тврди да се мање преувеличана слика стања у свету не може добити праћењем дневног новинарства, јер вести за тему имају актуелне догађаје, а не оно што се није догодило.

Због тога, никада нисмо видели репортера који каже: "Ево нас, јављамо се уживо из земље у којој нема рата."

То је разлог што стичемо утисак да живимо у опасним временима, а доприноси и то што су уз паметне телефоне милијарде људи постали потенцијални извештачи са места злочина или ратни репортери.

Додаје се још да неке категорије насиља делују опасније и страшније него што јесу, јер у суштини убијају мањи број људи.

Као што истичу неки политиколози, убоди пчела, судари са животињама, самоубиства и слични инциденти чешћи су узрочници смрти у САД него терористички напади.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи