СБ УН: Северна Кореја крши људска права

САД и друге западне земље-чланице Савета безбедности Уједињених нација осудиле су Северну Кореју због кршења људских права.

Амерички амбасадор у УН Саманта Пауер описала је живот у Северној Кореји као "живи кошмар". Као апсурдан одбацује захтев Пјонгјанга да се спроведе заједничка америчко-севернокорејска истрага о хакерском нападу на "Сони пикчерс", а Пјонгјанг је и запретио одмаздом ако САД то одбију, преноси Танјуг.

Састанак Савета безбедности Уједињених нација одржан је после гласања које је уследило због приговора Кине да се Северна Кореја стави на агенду састанка.

Последњи пут Савет безбедности је имао такво процедурално гласање 2006. године, када је на дневни ред био стављен Мјанмар.

Све до сада, дискусија у Савету безбедности о Северној Кореји била је ограничена на спорни нуклеарни програм Пјонгјанга.

После гласања у понедељак, СБ УН може да разматра све аспекте Северне Кореје.

Аустралијски амбасадор Гери Квинлан рекао је да је "Северна Кореја тоталитарна земља која користи насиље и репресију против својих грађана да би себе одржала".

Представник Северне Кореје није учествовао на састанку, а Пјонгјанг је саопштио да су критике у вези са стањем људских права засноване на лажима.

Севернокорејски дипломата рекао је да ће Пјонгјанг донети одлуку о начину на који ће бити одговорено оваквом кораку Савета безбедности.

У писму упућеном Савету безбедности у понедељак, амбасадор Северне Кореје Џа Сонг Нам навео је да су акције Савета безбедности "политички мотивисан опасан покушај да се постави основа за инвазију Северне Кореје под изговором 'људских права'".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи