Читај ми!

Самоубиство као бег од сексуалног ропства

Девојке и жене језидске мањине у Ираку које су џихадисти Исламске државе на силу одвели у сексуално ропство, све чешће се саме убијају или покушавају да се убију, саопштила је организација за људска права Амнести интернешенел.

Милитанти Исламске државе су од јуна заузели велика подручја Ирака, прогласили калифат који обухвата и значајна подручја Сирије, као и извели велики број злочина у обе те земље, преноси Танјуг.

Џихадисти на северу Ирака су се посебно устремили на језиде и друге мањине, а Амнести интернешенел тврди да се ту практично ради о етничком чишћењу, убијању цивила и држању у ропству, које неки затвореници чак сматрају горим од смрти, пренела је агенција АФП.

"Многе од оних које џихадисти држе као сексуално робље су деца – девојчице од 14-15 година или чак млађе", рекла је виша саветница Амнестија Донатела Ровера.

Међу починиоцима је највише бораца ИС, али има и њихових присталица. Тако је деветнаестогодишња девојка Џилан извршила самоубиство из страха да ће бити силована, цитирао је Амнести интернешенел наводе њеног брата.

Ту причу је потврдила друга девојка која је била заробљена заједно са Џилан, али је касније побегла.

"Једног дана су нам дали костиме за плес и рекли да се окупамо и обучемо ту одећу. Џилан се убила у купатилу", рекла је девојка.

У извештају се наводи још сличних примера, а Донатела Ровера је додала да су физичке и психичке последице тешког сексуалног насиља којем су те жене подвргнуте катастрофалне.

"Многе од тих девојака су мучене и третиране као покретна имовина. И оне које су успеле да побегну су дубоко трауматизоване", истакла је Ровера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи