Читај ми!

Оставка преговарача САД за Гвантанамо

Представник Стејт департмента, задужен за преговоре о трансферу притворених из америчког затвора Гвантанамо на Куби, поднео је оставку.

Оставка Клифорда Слоуна изненађење је за многе, будући да је амерички председник Барак Обама недавно најавио да ће учинити све што може како би Гвантанамо био затворен, преноси Танјуг.

И поред недавног ослобађања неколико затвореника и њиховог слања у земље порекла, незадовољство Беле куће и Стејт департмента што се са тим процесима иде веома споро и даље је велико, оцењује агенција Ројтерс.

У саопштењу Клифорда Слоуна је наведено да је он посао преговарача обављао од јула 2013. и да се враћа адвокатури после обављеног посла који је трајао 18 месеци.

Међутим, неименовани амерички званичник за Ројтерс каже да је један од фактора који је "играо" у одлуци да поднесе оставку и тај што "Пентагон сигурно није био од помоћи као што је могао да буде" у убрзавању процеса ослобађања притворених и њиховог слања у домовине или неке друге земље.

Огласио се и амерички државни секретар Џон Кери који је оценио да је "умешно преговарање" Слоуна довело до трансфера 34 затвореника, "а, да их има још у процесу ослобађања".

У Гвантанаму се сада налази тренутно 132 затвореника, а очекује се да до краја ове године буде још неколико њих ослобођено.

Обама је недавно у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да ће учинити све што може како би затвор, који је за многе у свету синоним за тортуру, био затворен.

"То је нешто што наставља да инспирише џихадисте и екстремисте широм света, чињеница да те људе држимо", навео је Обама.

Као најновији корак у постепеном затварању Гвантанамо, четири Авганистанца која су ту држана деценијама, пуштена су на слободу прошлог викенда.

Обама је обећао да ће затворити Гвантанамо, када је ступио на дужност пре готово шест година, уз образложење да он штети имиџу Америке у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи