Читај ми!

Нова етапа преговора о Украјини

Лидери Украјине, Русије, Француске и Немачке постигли договорили су се да се нови круг мировних разговора о Украјини одржи ове недеље.

Председници Петро Порошенко, Владимир Путин, Франсоа Оланд и канцеларка Ангела Меркел на телефонској конференцији су договорили да се одрже разговори у којим би учествовали преговорачи из Украјине, Русије, проруски активисти и представници ОЕБС-а, јавља Бета.

Канцеларија Петра Порошенка саопшила је да ће разговори бити одржни у белоруској престониоци у среду и петак, као и да ће учесници данашњих разговора опет причати.

На претходним преговорима у Минску у септембру је договорено примирје, које је често кршено.

Недавни разговори су довели до знантног смањења непријатељстава, али сукобљене стране и даље не могу да се договоре о повлачењу тешког оружја и размени заробљеника.

Немачка влада саопштила да се четворо лидера договорило да споразум из Минска треба одмах спровести, као и да је разговарано о конретним предлозима решења, посебно поводом размене заробљеника.

У саопштењу Кремља се наводи да су лидери приметили да су сукобљене стане последњих дана углавном поштовале примирје.

Кремљ је нагласио да је потребно обезбедити помоћ становништву на сукобом захваћеном истоку Украјине, као и предузети кораке за нормализацију економске ситуације у тим областима.

Порошенко је позвао Москву да ослободи украјинског официра Надежду Савченко, коју су у јуну заробили побуњеници, после чега је завршила у руском затвору, где чека суђење.

Руске правосудне власти су оптужиле Савченкову, која је у октобру изабрана у парламент Украјине, да је умешана у убиство двоје руских новинара на истоку Украјине, што оспоравају њени адвокати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи