Читај ми!

Одложен референдум у Каталонији

Каталонски лидери донели одлуку да откажу референдум о независности који је био предвиђен за 9. новембар.

Како јавља Ројтерс, тражиће се алтернативе за референдум. Раније је представник каталонске владе наговестио могуће одлагање референдума.

Филип Пук, који је у каталонској влади задужен за област бизниса и радних односа, рекао је да је Каталонија решена да своје тежње спроведе легалним и мирољубивим средствима, преноси АФП.

"То ћемо постићи 9. новембра или неког каснијег датума", рекао је Пуиг.

Шпанска конзервативна влада је заузела становиште да би референдум у Каталонији био неуставан, а Уставни суд те земље наложио је одлагање референдума док он не провери његову уставност, што би могло да потраје годинама.

Истраживање јавног мњења од 5. октобра указује да само 23 одсто Каталонаца подржава идеју да се референдум одржи када је планирано без обзира на све, док је 45 одсто за поштовање одлуке уставног суда.

Каталонија, која у шпанској привреди има удео око петине, као и већи део земље тешко је погођена последњим годинама рецесије, које су допринеле "подгрејавању" страсти националиста.

Шпански премијер Маријано Рахој је поводом јучерашњег националног празника истакао да Каталонци са другим Шпанцима деле "дубоке корене" и да је шпанска влада спремна да "гради мостове" у преговорима с њима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи