Читај ми!

Џон Ештон: Нема лека за еболу, јер погађа Африканце

Један од водећих британских доктора Џон Ештон окривљује фармацеутску индустрију за недостатак морала, јер нису успели да пронађу вакцину против еболе. Тврди да је разлог томе што та неизлечива болест погађа само Африканце.

Професор Џон Ештон, председник британског Факултета за јавно здравље, каже да Запад треба да третира смртоносни вирус као да узима маха у најбогатијим деловима Лондона, уместо само у Сијера Леонеу, Либерији и Гвинеји, пише Индепендент.

Ештон пореди међународни одговор на еболу попут оног када је вирус сиде убијао хиљаде Африканаца годинама.

"У оба случаја (и еболе и сиде), чини се да је погођеност немоћних мањинских група допринела спором одговору и неуспеху у ангажовању медицинских ресурса на међународном нивоу", тврди Ештон.

Доктор Ештон још једном је напоменуо да више новца мора бити уложено у истраживање како би се пронашао лек.

"Ми морамо одговорити на ову кризу, као да се она догађа у Кенсингтону, Челсију или Вестминстеру. Такође, морамо се позабавити скандалом и неспремношћу фармацеутске индустрије да инвестира у истраживање које би пронашло вакцину против еболе. Фармацеутске индустрије одбијају истраживања, премда су бројеви жртава толико мали да не оправдавају инвестицију", сматра професор Ештон.

Напомиње да одсуство истраживања лека против еболе представља јасан показатељ одсуства морала капиталистичког друштва.

Америчка организација за пружање помоћи саопштила је да су два америчка хуманитарна радника напустила Либерију.

Доктор Кент Брентли смештен је у специјализовану болницу у Атланти и прва је особа зарежена еболом на америчком тлу. Други хуманитарни радник Ненси Врајтбол треба да слети приватним авионом.

Светска здравствена организација упозорила је да се вирус еболе шири у Западној Африци брже "од напора да се контролише".

Генерална директорка СЗО Маргарет Чен упозорила је да ће, ако ситуација настави да се погоршава, последице по човечанство бити катастрофалне.

Развој вакцине против еболе је за сада у раним фазама истраживања. Зато су шансе мале да вакцина буде примењена у Западној Африци.

Доктор Ентони Фаучи, директор америчког Националног института за здравље, рекао је да средином септембра можда може експерименталну вакцину против еболе да тестира на људима. Потенцијална ебола вакцина нема штетних ефеката.

Према најновијим подацима Светске здравствене организације, од вируса еболе до сада је умрло најмање 729 људи широм Либерије, Гвинеје, Сијера Леонеа и Нигерије. Страхује се да би тај број могао бити далеко већи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару