Читај ми!

НАТО због Русије прави нове војне планове

Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен најавио је да ће северноатлантска алијанса припремити нове одбрамбене планове, суочена са "руском агресијом" на Украјину и позвао земље чланице НАТО да повећају улагања у војску.

Први човек НАТО-а каже да је "руска агресија била је упозорење и створила је нову безбедносну ситуацију у Европи".

"Појачаћемо војне вежбе и припремићемо нове одбрамбене планове", рекао је Расмусен у интервјуу француском регионалном листу Миди либр.

Истакао је да ће охрабрити земље НАТО да повећају улагања у сектор одбране, јавља Франс прес, преноси Танјуг.

Расмусен је подсетио да је током протеклих пет година Русија за 50 одсто повећала улагања у свој сектор одбране, док су земље НАТО та улагања смањиле за у просеку око 20 процената.

"Морамо да преокренемо тај тренд", додао је генерални секретар северноатлантске алијансе.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је у суботу у писму упућеном Рамусену и лидерима земаља чланица НАТО да та алијанса мора преиспитати дугорочне односе са Русијом и ојачати капацитете да брзо одговори на сваку претњу.

НАТО треба да одржи "снажно" присуство одбрамбених снага у источној Европи, написао је Камерон.

Шест недеља пре него што ће Велика Британија бити домаћин самита НАТО у Њупорту, у јужном Велсу, Камерон је рекао да на том састанку жели да се договори о строжој политици према Москви, чиме би се послала порука да се чланице НАТО не могу заплашити.

Камерон је рекао да је НАТО увек хтео само да буде партнер Русије, а не претња, али да "је јасно да Русија сматра НАТО својим противником".

Расмусен је у интервјуу француском листу рекао да се слаже са Камероном.

"Жао ми је због тога, зато што морамо развијати плодоносну сарадњу Запада и Русије. Али, ми морамо да се прилагодимо овој новој ситуацији", додао је Расмусен.

Говорећи о паду малезијског авиона са 298 путника и чланова посаде у источној Украјини 17. јула, Расмусен је рекао да је реч о "ратном злочину".

"Имамо доста информација према којима су сепаратисти, уз подршку Руса, криви за рушење малезијског 'боинга 777'", нагласио је Расмусен.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару