Читај ми!

Земљотрес у Кини, 357 мртвих

Најмање 357 људи је погинуло, а око 1.400 људи је повређено у снажном земљотресу на југозападу Кине, јавља агенција Синхуа. Око 180 особа воде се као нестале.

Земљотрес јачине 6,1 јединица Рихтера погодио је провинцију Јунан на југозападу Кине у 16.30 по пекиншком времену (10.30 по средњоевропском), преноси Танјуг.

Америчка геолошка служба навела је да је епицентар земљотреса био на дубини од 10 километара, док је Кинески центар за земљотресе саопштио да је магнитуда била 6,5, а епицентар на дубини од 12 километара у градићу Лонгтушан, 23 километра југозападно од окружног седишта Лудијана, града Џаотонга.

У потресу је, како додаје Синхуа позивајући се на локалну владу, повређено 1.400 људи. Више од 12.000 кућа је срушено, а 30.000 је оштећено.

У целом округу је дошло до прекида телекомуникација и снабдевања струјом, а ни саобраћај не функционише.

Због тога што не раде телефони, наводи Синхуа, тешко је ступити у контакт с погођеним подручјем, што отежава спасавање.

Један очевидац је рекао да улице Џаотонга изгледају као бојно поље после бомбардовања.

Град је распоредио 300 полицајаца и ватрогасаца у зоне најтеже погођене земљотресом. Провинцијске власти такође су послале 392 спасиоца и 12 паса трагача а упућено је и преко две хиљаде војника.

Цивилна заштита послаће 2.000 шатора, 3.000 пољских кревета, 3.000 јоргана и 3.000 капута у регион погођен земљотресом.

У Лудијану живи 265.900 људи у седам општина.

Џаотонг, око 300 километара од Кунминга, главног града Јунана, налази се у земљотресном појасу и често је на мети потреса, наводи Синхуа.

Кинеска државна телевизија је навела да је ово био најснажнији земљотрес који је погодио Јунан у последњих 14 година.

У серији земљотреса у Јунану у септембру 2012. године, 81 особа је погинула а 821 је повређена. У земљотресу магнитуде 7,7 који је погодио Јунан 1970. страдало је најмање 15.000 људи.

Земљотреси магнитуде између 6 и 6,9 сматрају се јаким и могу да нанесу умерену штету добро грађеним структурама у насељеним подручјима. Могу се осетити у пречнику од неколико стотина километара од епицентра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару