Читај ми!

Жестоке борбе у Луганску и Доњецку

Најмање седам цивила је погинуло током протекла 24 сата у оружаним сукобима у Луганску и Доњецку. Борбе су трајале читаву ноћ а у Доњецку је погођена и једна школа.

Под артиљеријском ватром биле су територије Артјомовског, Октобарског, Лењинског и Каменобродског рејона.

Итартас преноси оцену градског антикризног центра да је ситуација критична. Просуски активисти су позвали Русију да им пошаље трупе у помоћ.

Представник украјинске војске, Алексеј Дмитрашковски, рекао је за агенцију АП да се владини војници боре да одрже положаје на прилазима Доњецку, али су наишле на отпор.

У делу града најближем месту борбе, артиљеријска граната погодила је прошле ноћи школу и изазвала пожар, али нико није рањен. Пуцњава и експлозија чују се само у западном делу тог милионског града.

У међувремену, руске агенције су пренеле тврдњу штаба проруских снага Луганске Народне Републике да су украјински војници опкољени у Свердловском рејону на југу те области.

Почели су преговори проруских снага и украјинских војника, а предлог је да се војници пусте на територију коју контролише украјинска војска у замену за уништење војне технике и предају оружја.

Та група војника се налази између села Панченково и Бирјуково с једне, и руске границе с друге стране, наводи РИА Новости.

"Остали су без хране, воде и горива, муниције имају само за пушке за неколико дана борбе. Ступили су с нама у преговоре", рекао је један представник штаба, додајући да "устаници нису пристали на такву понуду" и да траже да им се остави нетакнута техника.

Та руска агенција наводи да је у окружењу неколико група украјинских војника који су покушали да заузму позиције уз границу и "одсеку" ЛНР и Доњецку Народну Републику (ДНР).

УНН извештава да је у Доњецку ноћ била немирна и да житељи скоро свих рејона јављају за снажне експлозије, размену ватре из аутоматског оружја и кретању војне технике улицама града.

Једна граната је погодила и делимично срушила школу у Петровском рејону, уништено је 560 квадратних метара крова, избијени су прозори и врата, наводи украјинска агенција и додаје да су уз зграду потпуно уништене помоћне просторије.

УНН наводи саопштење прес-центра Штаба за антитерористичку операцију према коме украјинске снаге нису имале током протекле ноћи губитака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару