Читај ми!

Украјина гранатaма на Русију, прекинута истрага

Тим стручњака прекинуо започету истрагу о паду мелезијског авиона због гранатирања. Девет граната испаљених из Украјине експлодирало у руском региону Ростов, изјавио је портпарол службе руских граничара у том подручју Василиј Малајев.

21.15 - Потрага за још око 80 жртава пада малезијског авиона могла би да потраје недељама, каже шеф међународне мисије Питер-Јап Алберсберг, преноси АП.

17.17 - Неколико стотина грађана окупило се у Москви позивајући председника Владимира Путина да упути војнике у Украјину како би се окончало крвопролиће у тој земљи, јавља Бета.

16.00 - Међународни тим стручњака прекинуо истрагу о паду малезијског авиона због гранатирања у близини места несреће, саопштио је представник ОЕБС-а, јавља Танјуг.

14.05 - Саветник проруских активиста у источној Украјини Игор Друз потврдио је за Би-Би-Си да су они стрељали своје припаднике без претходног суђења "да би се спречио хаос", преноси Танјуг

Портпарол службе руских граничара Василиј Малајев рекао је да су гранате које су експлодирале недалеко од села Митјакинска у Русији, наводно испаљене из лансера "Град" са територије Украјине, јавља Итартас.

Малајев додаје да, на основу прелиминарних информација, нико није повређен и да није причињена материјална штета.

Међународни истражитељи прекинули су потрагу за телима погинулих и за траговима на месту пада малезијског авиона МХ-17 на истоку Украјине који је под контролом проруских активиста.

"На раздаљини од отприлике два километра чули смо долазећу артиљеријску ватру, а то је било сувише близу да бисмо наставили", рекао је представник ОЕБС-а у Украјини Александар Хаг.

Тим страних стручњака раније је пронашао неке посмртне остатке настрадалих, упркос борбама између украјинских владиних снага и проруских активиста, које се воде у близини.

Потрага међународних стручњака требало би да траје најмање неколико недеља, рекао је јуче у Кијеву шеф холандске мисије Питер-Јап Алберсберг.

Експерти из Холандије и Аустралије били су онемогућени да дођу на место пада авиона због борби које се воде у близини, али су јуче успели да стигну на место несреће.

Саветник проруских активиста у источној Украјини Игор Друз рекао је за Би-Би-Си да је "егзекуцијама" послат важан сингал осталим активистима.

"Ми смо више пута током ванредног стања спровели егзекуције стрељањем да бисмо спречили хаос. Зато су наше снаге које су се повукле из Славјанска веома дисциплиноване", објаснио је Друз. 

У међувремену, руско Министарство иностраних послова оптужило је Европску унију да "у тајности" укида забрану о снабдевању Украјине војном технологијом и опремом.

"Током протеклог састанка Савета Европе у Бриселу, лидери држава чланица ЕУ су се сложили да у тајности укину забрану на извоз у Кијев опреме која би могла да буде коришћена за унутрашњу репресију", навело је руско Министарство спољних послова.

Извоз војне технологије и опреме је такође дозвољен, наводи се у саопштењу.

Руско министарство је, такође, позвало ЕУ да не буду под утицајем Вашингтона у вези са ситуацијом у Украјини.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару