Читај ми!

Камерон: Преиспитати односе НАТО-а са Русијом

НАТО мора да преиспита дугорочне односе са Русијом и ојача капацитете да брзо одговори на сваку претњу, изјавио је британски премијер Дејвид Камерон.

НАТО треба да одржи "снажно" присуство одбрамбених снага у источној Европи, написао је Камерон у писму упућеном генералном секретару НАТО-а Андерсу Фогу Расмусену и лидерима земаља чланица НАТО-а, наводи АФП, преноси Танјуг.

Шест недеља пре него што ће Велика Британија бити домаћин самита НАТО-а у Њупорту, у јужном Велсу, Камерон је рекао да на том састанку жели да се договори о строжој политици према Москви, чиме би се послала порука да се чланице НАТО-а не могу заплашити.

"Свет је непредвидивији у 2014. него икада раније и ми се састајемо у још једном кључном тренутку у историји овог војног савеза. Наша борбена мисија у Авганистану се завршава. На истоку, Русија је погазила правила незаконитом анексијом Крима и агресивном дестабилизацијом Украјине", истакао је Камерон.

"На југу се лук нестабилности шири од северне Африке и Сахела до Сирије, Ирака и ширег подручја Блиског истока. Зато морамо да искористимо самит да се договоримо како НАТО треба да се прилагоди за одговор на такве претње и њихово одвраћање и да осигура трајну колективну одбрану свих чланица", додао је он.

Камерон је рекао да је НАТО увек хтео само да буде партнер Русије, а не претња, али да "је јасно да Русија сматра НАТО својим противником".

"Морамо да преиспитамо дугорочне односе са Русијом. Морамо прихватити да сарадња какву смо имали претходних година сада није могућа због незаконитих поступака Русије у суседству НАТО-а и морамо да преиспитамо принципе на којима почивају наши односи са Русијом", објаснио је британски премијер.

НАТО се мора договорити "о дугорочним мерама за јачање наше способности да брзо одговоримо на сваку претњу, да уверимо савезнике који страхују за безбедност своје земље да ће бити безбедни и да одвратимо сваку евентуалну руску агресију", објаснио је он.

Он је истакао да НАТО треба да размисли како да помогне Авганистану у будућности, после окончања борбених операције у тој земљи ове године и како да спречи "да она поново постане безбедни рај за терористе", преноси АФП.

Премијер Камерон је рекао и да НАТО мора да се позабави ризицима и изазовима које престављају неуспеле државе, регионални сукоби, тероризам и напади на интернету.

Такође је апеловао на 28 земаља чланица да остваре циљ НАТО-а да буџет за одбрану буде два одсто БДП-а, што, како је истакао, за сада остварују само четири државе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару