Читај ми!

Нови напад на Газу

На Блиском истоку и даље падају бомбе. Израел је наставио да ракетира Газу – уништене су многе зграде, погинуло је на десетине људи. Египатски мировни план за Газу има шансу да успе, рекао председник Египта Фатах ел Сиси. Израел не иде у Каиро на преговоре, тврде званичници. Офанзива ће трајати колико год је неопходно, поручио израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Најмање 47 људи изгубило је живот у најновијем таласу бомбардовања Газе. Тродневно примирје, које је проглашено јуче ујутро, прекршено је после само 90 минута.

Како преноси Ројтерс, данас су ракете у Гази уништиле једну џамију, исламски универзитет, више кућа и убиле пет чланова једне породице. Од почетка сукоба пре скоро месец дана погинуло је 1.650 Палестинаца, махом цивила, и 63 израелска војника.

Израел је навео да је њихов противракетни систем "гвоздена купола" пресрео три пројектила из Газе и оборио их у ваздуху.

Амерички председник Барак Обама рекао је да је у сталном контакту с премијером Израела Бенјамином Нетанијахуом поводом кризе у Гази, а Конгрес у Вашингтону је одобрио помоћ од 225.000.000 долара за израелску "гвоздену куполу".

Палестински званичници наводе да је широм Појаса Газе било више од 150 ваздушних напада, укључујући и онај на Исламски универзитет у граду Гази, а тешка артиљеријска паљба чује се и дуж границе.

Најжешћа битка двеју страна водила се недалеко од Рафе, око три километра унутар Појаса Газе и близу границе са Израелом и Египтом.

Иначе, нестанак израелског војника Хадара Голдина и тешки сукоби који су уследили прекинули су примирје које је требало да траје три дана и отвори пут за разговоре у Каиру чији циљ је договор о трајнијем прекиду ватре.

Војно крило Хамаса у саопштењу на свом веб-сајту објавило је да не зна за несталог војника или било шта о његовом кретању или околностима његовог нестанка.

Хамас наводи да је могуће да је војник убијен јуче око сат времена пре почетка примирја, у сукобу са борцима те организације са којима је централа изгубила контакт.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси рекао је данас да египатски план за окончање сукоба у Појасу Газе има "праву шансу" да успе.

"Египатска иницијатива представља праву шансу за окончање кризе и крвопролића у Гази", рекао је Ел Сиси уочи очекиваног доласка палестинске делегације у Каиро за нове преговоре о примирју између палестинског покрета Хамас и Израела.

Израел и Хамас, као и до сада оптужују се међусобно за прекид хуманитарног примирја.

У међувремену, израелски званичници и медији наговестили су да Израел неће учествовати у индиректним преговорима с Хамасом о прекиду ватре у Појасу Газе, већ да планира да смањи интензитет операција на основу својих услова.

Министар Јувал Стајниц потврдио је да делегација не иде у Каиро на преговоре. Он је поновио да је Хамас више пута прекршио раније прекиде ватре и да је то навело Израел "на закључак да с том организацијом нема сврхе разговарати" ни о каквом споразуму.

Израелски медији су известили да се део снага већ повукао унутар Појаса Газе, а део и преко границе.

Један неименовани званичник рекао је агенцији АП да ће израелска војска за кратко време завршити уништење тунела Хамаса прокопаних за нападе на Израел.

Израелски медији наводе да је 31 тунел већ уништен и да је мисија близу краја. Још један сигнал повлачења снага унутар Газе је да је војска рекла становницима Беит Лахије на северу Појаса да је безбедно да се врате кући.

Пре почетка операције знало се за 31 тунел, а додатни тунели пронађени су током копнене офанзиве започете 17. јула.

Након уништења тунела израелска војска намерава да повуче војнике и да их размести неколико стотина метара пред граничном оградом унутар Газе. Део војске ће се повући преко границе.

Нетанијаху: Офанзива се наставља

У тренутку када израелски медији јављају о повлачењу војске из појаса Газе, израелски премијер Бењамин Нетанијаху најављује да ће Израел наставити војну операцију у Појасу Газе колико год је потребно и са онолико снаге колико је неопходно.

"Од почетка смо обећали да ћемо вратити затишје израелским грађанима и наставићемо да делујемо док не постигнемо тај циљ. Искористићемо толико времена колико буде потребно и употребићемо онолико силе колико је потребно", рекао је Нетанијаху на конференцији за новинаре у Министарству одбране у Тел Авиву.

Нетанијаху је прецизирао да је Израел спреман да настави борбу против палестинских герилаца након што армија оконча своју примарну мисију уништења тунела прокопаних испод границе за нападе на Израелце, пренео је Ројтерс.

"Након завршетка операције против тунела ИДФ (израелска одбрамбена армија) ће деловати и наставити да делује у склопу с нашим безбедносним потребама и само у складу с нашим одбрамбеним потребама, док не постигнемо наш циљ обнове бебезбедности вама израелским грађанима", истакао је израелски премијер.

Нетанијаху је, такође, запретио да ће се исламистичком покрету Хамас наплатити "цена која се не може поднети", ако се наставе напади са палестинске територије.

"Не прихватамо наставак пуцњаве", рекао је Нетанијаху.

Израел је 8. јула започео ваздушну офанзиву на Газу, са образложењем да жели да спречи ракетну паљбу Хамаса на своју територију.

У међувремену је јеврејска држава започела и копнену офанзиву, чији циљ је уништење Хамасових прекограничних тунела које његови борци углавном користе за нападе на Израел.

Израел је изгубио 63 војника и три цивила, а за скоро месец дана борби екстремисти из Газе испалили су више од 3.000 ракета на јеврејску државу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару