Читај ми!

Ебола бржа од мера сузбијања

Ширење епидемије еболе у западној Африци је ван контроле, али може бити заустављено, изјавила је генерална секретарка Светске здравствене организације Маргарет Чан. Све земље Европе, укључујући и Србију, у потенцијалном ризику од ширења еболе.

Она је на састанку у престоници Гвинеје Конакрију са председницима те земље, Либерије, Сијера Леонеа и Обале Слоноваче изразила забринутост због ширења смртоносне епидемије, преноси Танјуг.

"Зараза се шири брже од наших напора да је контролишемо. Ако ситуација настави да се погоршава, последице могу бити катастрофалне у смислу изгубљених живота, али и озбиљног социјално-економског разарања и високог ризика ширења на друге земље", рекла је Чанова.

Она је подсетила да су константне мутације и адаптације механизми преживљавања вируса и других микроба и "да зато не смемо дати прилику овом вирусу да нам приреди додатна изненађења".

Како су пренеле агенције, Чан је напоменула и да се становништво не налази под високим ризиком од заразе, али је додала да еболи не сме да се дозволи да слободно циркулише.

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Драган Делић изјавио је данас да су све земље Европе, укључујући и Србију, у потенцијалном ризику од ширења еболе.

Делић је рекао да се не може искључити могућност "уласка егзотичних инфективних болести", као што је ебола, јер људи данас путују са једног на други континент због посла и туристички.

Либерија се заједно са суседном Гвинејом и Сијера Леонеом бори са налетом епидемије, у којој је од почетка године заражено око 1.200 људи, док је најмање 670 изгубило живот.

Ебола је хеморагична грозница за коју нема лека, ни вакцине, а њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Верује се да су носиоци еболе неке животиње које се лове за храну, нарочито слепи мишеви. Међу људима ебола се шири додиром са телесним течностима оболелог, укључујући зној, што значи да се може оболети и од самог дотицања зараженог.

Болест се први пут појавила 1976. године у ДР Конгу и добила је име по тамошњој реци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару