Читај ми!

Камерон: Нећемо покренути Трећи светски рат

Британија неће покренути Трећи светски због Украјине, нити упутити флоту у Црно море, већ ће вршити економски притисак на Русију док не промени курс, рекао је британски премијер Дејвид Камерон.

Британски премијер је понашање Русије у Украјини упоредио са Немачком пре избијања и Првог и Другог светског рата.

Истакао је, међутим, да Запад треба да повуче линију, или ће Русија почети да врши сличан притисак на земље Европске уније које се налазе на источном ободу континента, попут Румуније, пренео је британски "Телеграф".

Према његовим речима, нове санкције против Русије део су напора Запада да изврши притисак на руског председника Владимира Путина и принуди га да промени курс.

"Ми треба да вршимо притисак до тренутка када Русија одлучи да се понаша као цивилизована земља и дозволи Украјини да изабаре сопствену будућност", рекао је Камерон, који је посетио компанију "Јунајтид јутилитис" у седишту у Ворингтону и одговарао на питања запослених.

"Ове године ми обележавамо 100. годишњицу избијања Првог светског рата и тај рат је био око права мале земље Белгије да не буде прегажена од њених суседа. Исту лекцију смо морали да научимо и у Другом светском рату када се иста ствар догодила Пољској, Чехословачкој и другим земљама. На неки начин, ми то видимо данас у Европи", рекао је Камерон.

Он је истакао да је Украјина земља призната од Уједињених нација и да њен територијални интегритет не може да угрожава Русија.

"Оно што ми видимо, нема сумње реч је о руском новцу, ради се о Русима, о руском оружју које се шаље у Украјину као помоћ сепаратистима за њихову борбу против украјинске владе", рекао је Камерон.

"Видели смо трагичан резултат обарања малезијског авиона МХ-17. Ми за сада не можемо бити 100 одсто сигурни да су сепаратисти пуцали из оружја произведеног у Русији, али изгледа да је то највероватније објашњење", рекао је Камерон.

"Тако да ми видимо трагичне губитке живота и треба да се запитамо, шта још можемо да урадимо. Ми нећемо започети европски рат, не желимо војну конфротацију, али треба да искористимо економску моћ коју имамо", рекао је британски премијер.

Према његовим речима, Европска унија и САД су одлучне да делују јер уколико то не ураде, Русија ће покушати да дестабилизује друге земље источне Европе, попут Румуније.

"Евопска унија и САД треба да покажу Русији да је неприхватљиво оно што ради у Украјини. Такође је неприхватљиво ако устукнемо и ништа не учинимо, сутра ће бити дестабилизованих земаља на Балтику, Румунија ће бити дестабилизована, суседи Русије ће почети да осећају притисак онога што Путин ради", рекао је Камерон.

Он је истакао да осећа да ће економски притисак на Русију дати резултат, јер "на крају Русија треба Европу и Америку више него што Америка и Европа требају Русију".

"Наравно, многе европске земље купују гас и нафту од Русије. Да, наравно да ми имамо користи од инвестиција руског бизниса и људи у Уједињеном краљевству. Ипак, отворено говорећи, у Европи и Америци ми смо јачи ако се држимо заједно и кажемо - ако наставите на тај начин, отежаћемо вам наметањем санкција", рекао је британски премијер.

Посланици: НАТО није спреман да одговори на претњу

Са друге стране, британски посланици упозоравају да НАТО није спреман да одговори на војну претњу из Русије и мора да се прилагоди како би био у стању да одговори на "неконвенционалан напад" те земље.

"Ризик од напада Русије на неку чланицу НАТО-а, чак и ако је мали - значајан је. Нисмо уверени да је НАТО спреман за ову претњу", рекао је председник парламентарног Одбора за одбрану Рори Стјуарт.

Чланови Одбора су сачинили извештај у коме од Алијансе захтевају да упути сталну мисији и војну опрему у своје балтичке чланице - Естонију, Литванију и Летонију, као и да оформи регионално седиште.

Догађи у Украјини, како стоји у документу, описани су као "позив на буђење" који је открио "алармантне недостатке у погледу спремности НАТО-а", преноси АФП.

"На руски неконвенционалан напад, који би значио употребу асиметричних тактика, било би посебно тешко да се одговори", стоји у извештају.

Посланици сматрају да би НАТО, у Оснивачки акт требало да уведе могућност да користи хакерске нападе и "нерегуларне милиције", а АФП подсећа да је према акту свака држава чланица обавезна да помогне ако једна од њих буде нападнута.

Парламентарци су позвали британску владу да искористи самит НАТО-а у Велсу у септембру да затражи промене у циљу боље спремности да се одговори на претњу из Русије.

"Алијанса није сматрала Русију противником или потенцијалном претњом у протеклих 20 година. Сада је приморана да то учини после недавних акција Русије", стоји у документу Одбора за одбрану.

Портпаролка НАТО-а је изјавила да ће тај извештај бити веома пажљиво проучен и подсетила да је војни савез већ предузео мере на јачању своје одбране и да ће тај "акциони план" бити разматран на самиту у септембру.

"НАТО је већ предузео мере да ојача колективну одбрану, посебно за наше источне савезнике, са још више авиона у ваздуху, више бродова у мору и више вежби на земљи", рекла је портпаролка НАТО-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару