Украјина, балистичким ракетама на побуњенике

У последња два дана, украјинска војска користила балистичке ракете у нападу на положаје проруских активиста, наводе амерички званичници. Балистичке ракете кратког домета могу да носе бојеве главе тешке до 450 килограма, са потенцијалом да усмрте десетине људи.

Позивајући се на изворе из Пентагона, Си-Ен-Ен наводи да је америчка војска у протеклих 48 часова забележила испаљивање неколико балистичких ракета кратког домета на територију под контролом проруских бораца.

За сада нема званичних реакција из Кијева и Москве. Поставља се питање како ће реаговати Вашингтон, који је до сада снажно подржавао украјинску владу, истиче америчка телевизијска мрежа.

Ове недеље, амерички званичници су приказали сателитски снимак наводног руског ракетног напада на украјинску територију. Тврди се да су ракете испаљене 21. и 26. јула, односно после пада малезијског авиона 17. јула, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Руско министарство спољних послова одговорило је да су сателитске снимке о наводном гранатирању са руске територије "створили амерички саветници повезани са Кијевом".

У међувремену, Сједињене Америчке Државе придружиле су се ширим економским санкцијма које је раније увела Европска унија.

Како преноси Раша тудеј, америчко министарство финансија увело је санкције трима великим руским финансијским институцијама: Московској банци, Руској пољопривредној банци и ВТБ банци, као државној компанији за бродоградњу.

Званичници САД навели су да је сада 30 одсто руског банкарског сектора на мети америчких санкција.

Главна функција санкција јесте да се онемогуће финансијским институцијама да приступе америчким дужничким тржиштима.

На мети санкција је и државна компанија за бродоградњу из Санкт Петербурга, фирма за одбрамбену технологију, а биће блокирана и будућа продаја технологије руској нафтној индустрији.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да су се украјинске власти сагласиле да прекину ватру у југоисточним регионима и да су спремне за дијалог са проруским снагама.

Кери је ту изјаву дао након састанка с украјинским министром спољних послова Павелом Климкином, пренела је руска агенција Итартас.

Агенција Ројтерс јавила је да су Кери и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарали телефоном и сагласили се да борбе у близини места пада малезијског авиона на истоку Украјине треба да буду прекинуте.

.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару