Газа осуђена на мрак

Једина електрана у Гази погођена у нападу израелских снага. Нове жртве израелског гранатирања Газе. Агенције УН немају више могућности да помогну расељенима, каже Бан Кимун.

23.50 - Најмање 13 Палестинаца убијено вечерас у израелском гранатирању Џабалије на северу Појаса Газе, рекао портпарол палестинских хитних служби Ашраф ал Кидра.

22.55 - Лидер војног крила Хамаса Мохамед Деиф рекао је да неће пристати на прекид ватре све док не буду испуњени њени захтеви, преноси Бета.

20.45 - Најмање 239 деце, 173 дечака и 82 девојчице, старости између три месеца и 17 година, убијено је током три седмице ракетних и артиљерисјских напада у појасу Газе, објавио је УНИЦЕФ, а преноси Фонет.

13.00 - Једина електрана у Гази је погођена у нападу израелских снага. Више од милион људи без струје. Нови позиви Израела на евакуацију, јавља Хаарец.

Палестинско Министарство здравља је навело да је у последња 24 сата убијено 110 људи, а 60 од поноћи. 

Сви чланови седам породица погинули су током ноћи, навели су палестински званичници, а преноси Би-Би-Си.

Педесет пет кућа је уништено у израелским операцијама прошле ноћи и људи су затрпани у рушевинама најмање три, рекли су палестински безбедносни извори.

Уништена је такође и празна кућа лидера Хамаса у Појасу Газе Исмаила Ханијеа, бившег палестинског премијера.

Циљано је још девет других зграда, три џамије и четири фабрике су такође уништене. Нападнуте су радио и ТВ станице Хамаса, владине зграде, укључујући министарство финансија и комплекс министарства унутрашњих послова.

Лука у Гази је такође уништена, а две школе и вртић су запаљени, након што су погођени.

На израелској страни, ноћас и рано јутрос страдало је десет војника. Петорица од њих погинули су у окршају с Палестинцима који су покушали да уђу на територију Израела кроз један тунел у близини границе са Газом.

Војно крило Хамаса је саопштило да је током ноћи испалило 14 ракета, а ракетирање је настављено и сирене су се огласиле у граду Ашкелону и у градовима уз границу с Појасом Газе.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хаменеи оптужио је Израел да је починио геноцид у Појасу Газе и позвао исламске земље да наоружају Палестинце који, како је рекао, ратују против "ционистичког режима".

Генерални секретар УН Бан Кимун саопштио је да је забринут због извештаја да је Израел поново бацао летке, упозоравајући становнике северног дела те палестинске територије да се евакуишу. Рекао је да агенције УН немају више могућности да помогну расељеним људима.

У време када је подршка Израелаца офанзиви на Појас Газе изузетно јака, државни секретар САД Џон Кери нашао се на удару жестоких критика Израела због својих покушаја да укључи Катар и Турску у преговоре о прекиду ватре. 

Израел истиче да упозорења упућује како би се избегле цивилне жртве.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару