Распад система у Триполију

Прави хаос влада у главном граду Либије. Због сукоба супротстављених милиција, ватрогасци нису у стању ни да угасе пожар у складишту горива, а ватра се опасно шири. Само у прошлонедељним "биткама" за аеродром у Триполију погинуло је скоро 100 људи.

Огроман пожар који је захватио велико складиште горива у главном граду Либије Триполију проширо се на други резервоар с горивом, пошто ватрогасци нису успеле да савладају пожар због борби супротстављених паравојски, преноси Бета.

Либијске власти упозориле су да би због пожара могло доћи до катастрофе.

Либијска национална нафтна компанија (НОЦ) навела је да је пожар "ван контроле". То је саопштено само неколико сати пошто су либијске власти затражиле међународну помоћ у покушају да сузбију ватру.

Први резевоар гори од недеље, и садржи шест милиона литара горива. Он се налази на путу до аеродрома око којег се више од две недеље боре ривалске милиције. У тим борбама је погинуло више од 97 људи, а 400 је рањено.

И други резервоар са преко 10 милиона литара нафтних деривата на путу је за аеродром. На тој локацији у складиштима има више од 90 милиона литра горива, поред резервоара у којима је и гас за домаћинства, објавила је либијска национална нафтна компанија.

Ватрогасци од синоћ покушавају да угасе ватру са ограниченим средствима којима располажу, али су због борби у близини били приморани да напусте место пожара.

Портпарол домаће нафтне компаније рекао је да највећа опасност прети од проширења пожара на резервоаре за гас за домаћинства, што би могло да изазове експлозију и штете у кругу од три до пет километара.

Влада је позвала да се одмах успостави прекид ватре а становнике из окружења да напусте ту зону из страха због експлозије већих размера.

Либијска влада је навела да је пожар изазван скукобима ривалских паравојски који су последњих недеља појачани и због којих су многе стране земље позвале своје држављане да напусте Либију, а САД привремено затворила амбасаду у Триполију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару