Израел одбио примирје, настављени сукоби

У Појасу Газе настављени сукоби. Хамас пристао на хуманитарно примирје од 24 сата, које је Израел затим одбио. Страдао један израелски војник и троје Палестинаца. Израеласка војска признала да је испалила гранату на школу УН-а, где је погинуло 15 особа.

23.00 - Барак Обама у разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом нагасио потребу за тренутним прекидом ватре у Гази, преноси Танјуг.

22.05 - Израелска армија је потврдила да је испалила гранату на склониште УН, где је у четвртак 15 људи изгубило живот, порекавши да је иког убила на том месту, преноси Танјуг.

15.20 -  Израел одбио понуду Хамаса за хуманитарно примирје, саопштио израелски званичник, преноси Хаарец.

15.15 - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао да је Хамас прекршио сопствено примирје и истакао да ће "предузети све потребне кораке за безбедност свог народа", преноси Ројтерс

14.15 - Још увек без примирја у Гази, две ракете експлодирале. Нема извештаја о жртвама, јавља Хаарец

12.15 - Хамас пристао на двадесетчетворочасовно хуманитарно примирје у Гази, са почетком у два сата послеподне, преноси Ројтерс

12.00 - Египатска војска је саопштила да је уништила још 13 тунела који повезују Синајско полуострво и Појас Газе, јавља АФП. 

10.10 - Три Палестинца убијена су у јутрошњим ваздушним нападима израелске војске на Појас Газе, јавља Хаарец.

9.15 - Израелска војска је обновила ватру у Појасу Газе, пошто је Хамас одбацио позив за 24-часовни прекид ватре, пренео је Ројтерс.

9.00 - Један израелски војник убијен ноћас ракетом испаљеном из Појаса Газе на територију Израела, саопштиле су израелске власти.

Израел је одбио јутрошњи предлог Хамаса да се на 24 сата обустави ватра у Појасу Газе из хуманитарних разлога. 

Израелска војска је обновила ватру у Појасу Газе, наводећи да Хамас игнорише позив за 24-часовни прекид ватре.

"Пошто је Хамас наставио ватру током хуманитарног примирја, које је договорено за добробит цивила у Гази, (војска) ће сада наставити своју ваздушну, поморску и копнену активност у Појасу Газе", наведено је саопштењу израелске војске.

Претходно су израелске одбрамбене снаге одлучиле, на захтев УН, да продуже примирје до поноћи по локалном времену. Тел Авив је, ипак, упозорио и да ће реаговати уколико се примирје буде прекршило.

У међуверемену, израелска армија је потврдила да је испалила гранату на школу УН-а, где је у четвртак 15 људи изгубило живот, порекавши да је иког убила на том месту.

На конференцији за новинаре о резултатима интерне војне истраге о том инциденту у школи УН у Беит Хануну, војни портпарол Петер Лернер је рекао да су екстремисти у "близини школе" испаљивали гранате и антитенковске ракете на израелске снаге.

Према његовим речима, армија је одговорила минобачачком ватром и једна граната је залутала у тај комплекс.

"Једна залутала граната пала је у двориште школе", навео је Лернер, додавши да је двориште било потпуно празно.

"Одбацујемо тврдње које су изрекли разни званичници одмах после инцидента да су људи убијени у школи као резултат оперативне активности израелске армије," рекао је Лернер.

Један израелски војник убијен је ноћас ракетом испаљеном из Појаса Газе на територију Израела, саопштиле су израелске власти.

"Војник је убијен ракетом испаљеном из Појаса Газе, чиме је број погинулих војника од почетка операције, 8. јула, порастао на 43", рекао је један неименовани војни званичник.

Претходно је саопштено да су синоћ два војника подлегла ранама.

Касно синоћ, више хиљада људи окупило се у Тел Авиву и са скупа поручило да мора да престане рат, који је за скоро три недеље однео више од 1.050 палестинских живота.

Непосредно по проглашењу примирја, поједини становници севера Газе вратили су се из склоништа својим кућама, али само накратко, како би узели храну и личне ствари преостале после бомбардовања.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару