Москва и Вашингтон, рат речима

САД сноси део кривице за крвопролиће у Украјини, саопштила Москва, одбацујући оптужбе Вашингтона да Русија наоружава проруске активисте. Око 40 минобацачких граната које су испалиле украјинске снаге пало у регион Ростова у Русији. "Хјуман рајтс воч" оптужује Кијев за нападе на цивиле ракетама "град".

22.55 - Гласање о поверењу влади Арсенија Јацењука заказано је за 31. јул, јавља Унијан

19.05 - Више од 15.000 руских војника распоређено дуж границе са Украјином, рекао амерички амбасадор при НАТО-у, преноси Ројтерс.

Представник Федералне службе безбедности за регион Ростова Василиј Малајев саопштио је да су гранате у провинцију Ростов пале из Украјине, јавио је Итартас.

Руски граничари евакуисани су са граничног прелаза "Кјубишево" након што је неколико граната пало на територију Русије из пограничне украјинске зоне, изјавио је портпарол Одсека за пограничну службу југа Русије Рајан Фаркушин.

Према његовим речима, у 14.25 по московском времену отворена је интезивна ватра из лаког оружја и артиљерије са суседног граничног прелаза на украјинској страни "Маринкова" и поједине гранате су пале на руски гранични прелаз.

Нико од запослених није повређен, навео је Фаркушин.

У међувремену, "Хјуман рајтс воч" је оптужио украјинску војску да користи ракете "град" у нападима на Доњецк, што је у супротности са међународним хуманитарним правом.

Организација наводи да има доказе о четири ракетна напада у околини Доњецка, у којима је погинуло најмање 16 цивила.

Кијев је негирао те оптужбе, истичућио да "Хјуман рајтс воч" нема доказе.

Москва: САД дели одговорност за крвопролиће

Сједињене Америчке Државе у потпуности сносе део кривице за крвопролиће у Украјини, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, одбацујући наводе да Москва снабдева проруске активисте оружјем.

Одбацујемо неосноване јавне инсинуације попут оне да "Москва снабдева проруске активисте оружјем и испаљује ракете на источну Украјину" као "прљаву кампању", наведено је у саопштењу.

"Неспорно је да је Вашингтон подржавао антиуставни удар у Кијеву и затим новоуспостављени режим гурао ка насилном кажњавању руске популације која чврсто захтева поштовање својих легитимних права", поручују из Москве.

То је, како се каже, још једна потврда да Вашингтон у потпуности дели одговорност за крвопролиће у Украјини, преноси Итартас.

"Жалимо што САД настављају са распиривањем тензија у руско-америчким односима, док представници Стејт департмента са ентузијазмом учествују у антируској пропаганди", каже руско министарство и додаје да ово није први пут да се тако нешто дешава.

Амерички амбасадор у НАТО Даглас Лут рекао је да се дуж границе с Украјином нагомилало око 15.000 руских војника, што је више од ранијих процена Пентагон.

Лут је ту процену дао у Аспену, у америчкој држави Колорадо, на једном безбедносном форуму.

"Дуж границе с Украјином сада је опет нагомилано око 15.000 руских војника", рекао је он, а пренео Ројтерс.

Америчко Министарство одбране је 16. јула саопштило да су руске трупе поново почеле да се гомилају уз границу са Украјином, а званичници Пентагона верују и да Москва шаље тешко наоружање на исток Украјине како би помогла тамошњим проруским снагама.

Пуковник америчке војске Стив Ворен је изјавио тада да у Пентагону верују да се 12.000 руских војника тренутно налази уз украјинску границу, што представља велико повећање у односу на број из последњих неколико недеља од око 1.000, пренела је агенција АП.

Јарош на Интерполовој потерници

За то време, Интерпол је издао потерницу за украјинским десничарем Дмитријем Јарошом. То је учињено према захтеву Русије да се изда потерница за Јарошом због евентуалне умешаности у терористичке активности.

У марту ове године, Јарош је позвао на активнији отпор Русији на руској друштвеној мрежи Вконтакте. Позив је био упућен најтраженијем терористи у Москви Докуу Умарову, пре него што је објављено да је он мртав. Убрзо након тога, Русија је затражила да се за њим објави потерница.

Јарош је освојио један одсто гласова на украјинским председничким изборима.

Због ситуације у Украјини, Европска унија је званично пооштрила санкције, додавши имена 15 Украјинаца и Руса, као и 18 компанија и институција, на списак појединаца и организација којима су забрањена путовања и замрзнута средства.

Савет ЕУ навео је у саопштењу да та одлука даје правне темеље за казнене мере против појединаца и ентитета "који активно подржавају или имају користи од доносилаца одлука у Русији одговорних за анексију Крима или дестабилизацију источне Украјине".

"Тиме је број особа под санкцијама ЕУ због ситуације у Украјини повећан на 87, а ентитета на 20", пише у саопштењу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару