Читај ми!

Русија јача Црноморску флоту

Војска Русије је најавила да ће ојачати ратну флоту у Црном мору чија главна база је на Криму, украјинском полуострву које је Москва анектирала марта ове године. Париз се нашао у незгодном положају због уговора о продаји два носача хеликоптера Русији.

Данас смо почели јачање Црноморске флоте", рекао је адмирал Александар Витко у поруци коју је пренела прес-служба флоте, преноси Бета.

Најавио је јачање морнаричке авијације, обалске артиљерије, изградњу бродова и подморница.

У уторак је председник Владимир Путин изјавио да Русија "треба да обнови војну инфраструктуру" у Севастопољу, на Криму, "да би ојачала одбрану земље", као одговор на повећанo присуствo НАТО у Источној Европи, а посебно у Црном и Балтичком мору.

Више од 86 милијарди рубаља (1,75 милијарди евра) до 2020. године треба уложити у развој Црноморске флоте, објавио је у мају министар одбране Сергеј Шојгу.

Руска флота је на Криму од 18. века, а тамо је, по договору с Кијевом, остала и пошто је Украјина 1991. године прогласила независност.

У међувремену, Париз се нашао у незгодном положају због уговора о продаји два носача хеликоптера Русији, у тренутку када Запад планира да пооштри санкције Москви због украјинске кризе, оцењује француски дневник Монд.

Британска агенција Ројтерс истовремено примећује да је одлука председника Франсоа Оланда да се одупре притисцима Лондона и Вашингтона дочекана са аплаузом у Француској.

Подсетивши да је Оланд одлучио да први носач типа "мистрал" буде испоручен, у складу са уговором, до краја 2014. године, Монд истиче да је председник испоруку другог условио понашањем Русије у украјинској кризи.

Уговор, потписан у јуну 2011. године и вредан 1,2 милијарде евра, предвиђа производњу и продају два носача хеликоптера Русији - "Владивостока" и "Севастопоља", као и трансфер технологије вредан око 220 милиона евра и обуку руске посаде. То је први пут да нека чланица НАТО снабдева Русију војном опремом, приметио је Ројтерс.

Први брод изграђен је прошле године, а почетком марта испробан на мору, после чега је почела обука око 400 руских морнара, који би требало да од јуна до краја септембра буду смештени у француској луци Сен-Назер. Друго пловило треба да буде испоручено до краја 2016. године.

Пошто су санкције Русији у међувремену усвојене, испорука ратних бродова француске производње Русији није добро примљена међу савезницима Париза, пише Монд.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је такав потез "незамислив", а амерички председник Барак Обама изразио је забринутост, док је његов кабинет прецизирао да се Вашингтон противи испоруци бродова.

Париски дневник објашњава да Москва жели те бродове, какве досад није имала, јер они за Путина представљају "важан војни адут" пошто су поливанентни и могу да обављају више функција - командну, транспортну и болничку, а располажу и опремом високе технологије, што посебно брине НАТО.

Француској је, с друге стране, стало до уговора који је омогућио отварање 1.000 радних места за наредне четири године, која би, у случају отказивања друге испоруке, највероватније била укинута.

"Поред тога, постоји и озбиљан финансијски ризик. Неиспоручивање првог брода приморало би Француску да плати Русији милијарду евра одштете, као што је рекао Оланд, који је стога изабрао да упркос свему испоручи прво пловило, док је испоруку другог брода условио ставом Русије према украјинској кризи", пише у тексту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару