Читај ми!

Украјина, оборена још два "сухоја"

Проруске снаге обориле два "сухоја" код Доњецка. Црвени крст: У Украјини се води грађански рат. Дан жалости у Холандији због пада малезијског авиона. Почела идентификација жртава. Москва би требало да плати цену подршке активистима са истока Украјине, сматрају холандски премијер и Барак Обама.

21.10 - Вођа проруских снага Александар Ходаковски потврдио је, у интервјуу Ројтерсу, могућност да је нека побуњеничка група располагала ракетом за коју Вашингтон тврди да је оборила путнички авион са 298 људи.

19.30 - Једна црна кутија је оштећена, али се њоме није манипулисало и подаци су у њој нетакнути, кажу холандски истражитељи, преноси АП.

19.05 - Министар одбране "Доњецке Народне Републике" Игор Стрелков издао је из безбедносних разлога забрану рада новинара у зонама борбених акција, објавила је данас прес-служба ДНР.

18.40 - Жестоке борбе су настављене на југоистоку Украјине између проруских и украјинских снага. Само у Доњецкој области током данашњег дана погинуло 11 људи, саопштиле су локалне власти, преноси Итартас.

17.30 - Међународни комитет Црвеног крста сматра да је Украјина у грађанском рату и позвао обе стране да поштују законе рата пошто су цивили на удару, пренео је АФП.

16.40 - Кијев тврди да су два "сухоја" данас оборена "моћним оружјем" које побуњеници немају. Авиони су погођени док су летели на висини од око 5.000 метара. Кијев тврди да су пројектили испаљени са руске територије, преноси агенција Унијан.

16.19 - Прва два авиона са посмртним остацима 40 жртава обореног малезијског авиона МХ17 слетела су на аеродром у Ајндховену у Холандији, јавља Танјуг.

15.40 - Украјинска војска притворила је сарадника руске ТВ станице Раша тудеј и још три особе, укључујући и сниматеља новинске агенције Абхазије (АНА њуз), јавила је та агенција. 

13.25 - Проруске снаге обориле два украјинска "сухоја су-25", јавља агенција Франс прес. Украјински медији јављају да су недалеко од Доњецка оборена два "сухоја", као и да су се пилоти катапултирали.

Проруске снаге обориле два војна авиона "сухој су-25" код Доњецка, недалеко од места где је малезијски путнички авион оборен прошле недеље, преноси Ројтерс. Украјински званичници су саопштили да је један од пилота виђен како се катапултира, али да немају више информација.

Претходно су проруске снаге саопштиле су да су одступиле од три насеља и аеродрома у Доњецку, који су раније опколили, тврдећи да су заузели неколико села и да су опколили групу украјинских снага југоисточно од тог града на истоку Украјине.

"Противници неће улазити у дубину града. Доњецк није мали Дзержинск са гарнизоном од 80 бораца... Покушаће да нас блокирају и принуде на повлачење, по формули за Славјанск", рекао је командант проруских снага Игор Стрелков.

Ројтерс, позивајући се на украјинске војне званичнике, преноси да се проруске снаге повлаче ка центру Доњецка.

"У Доњецку су побуњеници напустили масовно њихове позиције и отишли ка централном делу града", саопштио је Штаб за антитерористичку операцију у Кијеву, додајући да се "не може искључити да такво кретање може значити да се шири паника и покуша напустити место оружаног сукоба".

Ројтерс преноси тврдње становника да се током ноћи чула артиљеријска паљба и да је једна граната погодила индустрије хемијских препарата и изазвала пожар, који је касније угашен.

За то време, руски министар за економски развој Алексеј Уљукајев је упозорио да ће, уколико Кијев настави са неконструктивном позицијом и ратификује споразум о придруживању са Европском унијом, Русија одустати од консултација са Украјином о тексту споразума и предузеће једностране кораке ради заштите својих националних економских интереса.

Украјинска агенција Укринформ известила је данас да је посланичка група Отаџбина (Баткившчина) у Ради поново тражила неодложно покретање процедуре ратификације споразума.

Дан жалости у Холандији 

У Холандији је Дан жалости због страдалих у авиону који је пре неколико дана оборен изнад Украјине. Тела 40 жртава страдалих враћена су данас у домовину. Од 298 жртава несреће, 193 су били држављани Холандије.

На аеродрому су их дочекали бројни ожалошћени рођаци настрадалих, холандски премијер Марк Руте и краљ Виљем Александер.

Авиони са телима жртава полетели су их Харкова након церемоније којом је одата пошта жртвама.

Након минута ћутања, тела су у дрвеним ковчезима до авиона на писти пренели млади кадети. 

Истражитељи Интерпола почели су идентификацију жртава, пошто је воз са телима већине настрадалих стигао у Харков, град под контролом украјинских власти.

"У овом тренутку, имамо остатке 200 тела, што не значи да их нећемо пронаћи још. Нека тела шаљемо за Холандију, јер нема другог начина да им утврдимо идентитет. Из поштовања, тела смо ставили у сандуке", рекао је Јан Теундер, члан холандског истражитељског тима.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да ће британски ваздухопловни стручњаци анализирати садржај "црних кутија" које су стигле у Велику Британију.

Председник холандске владе Марк Руте и председник САД Барак Обама разговарали су телефоном и сагласили се да би Москва требало да плати цену подршке проруским активистима са истока Украјине, наводи Бела кућа у саопштењу.

У међувремену, како преноси Ројтерс, неименовани званичници америчких обавештајних служби рекли су да Вашингтон верује да су малезијски авион највероватније оборили проруски активисти са истока Украјине, и то грешком, не знајући да је реч о путничком авиону.

Бивши аустралијски министар одбране је данас у Харкову, као специјални изасланик премијера, да би преузео тела Аустралијанаца који су настрадали приликом пада авиона прошлог четвртка.

За то време, наставља се и потрaга за несталим малезијским авионом. Служба за безбедност транспорта прави мапу дна Индијског океана помоћу два истраживачка брода, покривајући 60.000 квадратних километара, што је кључни корак пред потрагу сонаром за несталим "боингом 777" која почиње у септембру.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару