Читај ми!

Потребне нове руте за безбедније летове

Водеће авио-компаније "Емирати" и "Луфтханза" траже организовање састанка поводом пада малезијског авиона изнад Украјине. Компаније наводе да међународни безбедносни протокол за ваздушни саобраћај треба да буде преиспитан.

"Увек смо сигурност и безбедност свих наших корисника и наших посада стављали на прво место тако да смо наравно 'за' одржавање састанка о безбедности авио-саобраћаја", рекао је неименовани портпарол "Луфтханзе" за Ројтерс.

Откако је авион компаније "Малејжа ерлајнз" пао изнад Украјине у четвртак, поставља се питање због чега путнички авиони лете изнад региона захваћених борбама.

Шеф емиратског превозника "Емирејт ерлајнз" Тим Кларк рекао је да Међународно удружење ваздушног превоза (ИАТА) треба да сазове међународну конференцију да сагледа какве су промене неопходне да се направе због нестабилних региона.

Међутим, ИАТА, која представља 200 авио-компанија, каже да се ослањала на националне владе и агенције за ваздушни саобраћај ради савета који је ваздушни простор био доступан.

Шеф "Емирата" апелује да ИАТА и Међунардна цивилна авио-организација, орган УН, треба да предузму нешто када је у питању безбедност путника.

"Триполи и Кабул су били нападнути. Карачи, такође. Ствари су се промениле пре три дана. Сада морамо да нађемо нове начине да се изборимо са овим проблемима", рекао је Кларк.

Према Кларковим речима, који се сматра једним од најутицајнијих лидера у свету аеро-бизниса, несрећа у Украјини не сме да умањи напоре који се улажу у проналазак малезијског авиона МХ370, "боинга" сличног оном који је оборен.

Ове две несреће, нестанак и обарање малезијских авиона, са више од 500 погинулих особа, увеле су ваздушне компаније у самоиспитивање које би требало да донесу промене у начину пословања.

Због ових несрећа, авио-компаније налазе се у новом проблему - како наћи нове руте за летење, а да то буде економски исплативо.

Чим први авиони буду почели да лете старим рутама, то ће повећати притисак на друге компаније да их следе, што води у нове проблеме", истакао је Јерг Хандверг из немачке пилотске асоцијације "Ви-Си Кокпит".

Проналажење нових, дужих рута, повећаће потрошњу горива, што ће авио-компаније коштати много више.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару