Читај ми!

Пројектилима на болницу, четворо мртвих

Израелски пројектили погодили болницу Ел Aкса у Појасу Газе где су убијене четири особе. Седам израелских војника погинуло у сукобима. Број избеглих Палестинаца порастао на више од 100.000. Савет безбедности затражио да Израел и Хамас прихвате споразум о прекиду ватре из 2012. године.

Најмање четири особе су убијене, а 60 људи је рањено у израелском ракетном нападу на болницу Ел Акса у Појасу Газе, тврде палестински извори.  

Портпарол палестинских хитних служби Ашраф eл Кидра навео је да је 12 граната погодило болницу Ел Акса у граду Дир ел Балаху, додавши да су гранате пале на административну зграду, јединицу интензивне неге и хируршко одељење, преноси Танјуг.

Половина рањених су запослени у болници.

Израелска армија је саопштила да проверава тај извештај.

Лекар Фајез Зидане рекао је да су погођени трећи и четврти спрат и пријемно одељење и да гранатирање још траје, апелујући на Црвени крст и оближњу болницу да пошаљу помоћ.

Израелски медији јављају да су се јутрос две "терористичке групе" убациле на југ Израела крај једног кибуца кроз тунел прокопан испод границе на северу Појаса Газе, преноси Танјуг.

Израелске ваздухопловне снаге су отвориле ватру на прву групу, чим је уочена. Друга група, која се убацила, испалила је антитенковску ракету на војно возило, а израелске снаге су пуцале, убивши десетак екстремиста.

Накнадно је наведено да и на израелској страни има жртва, али није прецизирано колико.

За то време спасиоци су крај Кан Јуниса на југу Појаса Газе јутрос извлачили тела из куће сравњене са земљом у једном од израелских ваздушних удара прошле ноћи, рекао је портпарол Министарства здравља Ашраф ел Кидра. У рушевинама је нађено 20 тела, а двоје људи су извучени живи.

Израелски тенкови су јутрос отворили ватру на дом породице Сијам у Рафи такође на југу, убивши 10 људи, укључујући четворо мале деце и једну деветомесечну девојчицу, рекао је Кидра.

Агенција УН-а за палестинске избеглице саопштила је да је број људи у Појасу Газе, који траже уточиште како би побегли од израелске офанзиве, порастао на више од 100.000.

Портпарол агенције Кристофер Ганес рекао је да је тај број расељених дупло већи него у сукобу 2009. године.

Лидер Хамаса: Циљ борбе окончање блокаде

Главни лидер Хамаса у Појасу Газе Исмаил Ханије изјавио је да је циљ тренутне борбе његове организације против Израела да издејствује крај блокаде те палестинске територије.

Та његова изјава сугерише да ће Хамас наставити да одбија безуслован прекид вате који је предложио Египат прошле недеље, коментарише Асошијтед прес.

Израел и Египат увели су блокаду појас Газе средином 2007. године, након сто је Хамас силом преузео власт од секуларног Фатаха.

Ханије је у обраћању преко телевизије рекао "не можемо ићи назад, не можемо ићи у смрт без речи" од блокаде. Он је рекао да је "Газа одлучила да оконча блокаду својом крвљу и храброшћу".

"Ово је опсада, неправедна опсада, мора бити укинута", истакао је Ханије, додавши да свих 1,7 милиона становника Газе деле његов захтев.

Јуче је био најкрвавији дан од почетка офанзиве и прве велике копнене битке у којој је погинуло 13 израелских војника, а широм Газе више од 100 Палестинаца.

Савет безбедности УН изразио је, касно синоћ, велику забринутост због растућег броја жртава у сукобима и позвао на хитан прекид ватре.

У декларацији усвојеној после више од два сата консултација иза затворених ватра, свих 15 чланица Савета безбедности затражило је да Израел и палестински радикални покрет Хамас прихвате споразум о прекиду ватре који је усвојен у новембру 2012. године.

Све чланице су поздравиле "напоре Египта и генералног секретара УН Бан Кимуна за постизање примирја".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару