Читај ми!

Пронађено 247 тела страдалих у паду авиона

Пронађено 247 тела путника малезијског авиона. Сва тела се сада налазе у вагонима хладњачама на железничкој станици у Торезу, саопштавају власти Народне Републике Доњецк. Наставља се пребацивање одговорности за рушење авиона. Проруски активисти затражили да Кијев обустави ватру због истраге.

22.35 - До сада пронађено 247 тела жртава пада авиона, рекао Сергеј Кавтарадзе,  члан Савета за безбедност самопроглашене Народне Републике Доњецк.

22.15 - Истражитељи агенције УН за ваздухопловство - Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО) стигли у Украјину, како би помогли да се расветли шта се десило с малезијским авионом, преноси Танјуг.

20.40 - ОЕБС преговара са проруским снагама да дозволе да воз, у који су пренете жртве удеса малезијског авиона, буде пребачен на територију под контролом снага украјинске владе, преноси Ројтерс

18.55 - Наводни пресретнути телефонски разговори између припадника проруских снага, у којима је реч о томе како су срушили малезијски авион, а који је у четвртак објавила украјинска безбедносна служба, је аутентичан, објавила је америчка амбасада у Кијеву, преноси АФП. 

17.15 - Досад су укупно 233 жртве пада малезијског авиона извучене с места несреће, саопштио је заменик украјинског премијера Володимир Гројсман, преноси Итартас.

15.35 - Побуњеници нашли "црне кутије" авиона, а предаће их само Међународној организацији за цивилну авијацију (ИЦАО), рекао је лидер побуњеника у источној Украјини, Александар Бородај.

13.40 - Лидери Француске, Немачке и Британије извршиће притисак на руског председника како би утицао на то да проруске снаге допусте међународним посматрачима слободан приступ месту пада авиона, саопштено из кабинета француског председника, преноси Ројтерс.

13.00 - Украјински премијер Јацењук каже да иза обарања авиона вероватно стоји Русија, будући да такву акцију могу да изведу само професионалци, а не, како је рекао, "пијане гориле".

11.00 - Савет безбедности УН разматра усвајање резолуције којом би се осудило "обарање" авиона, затражило од локалних наоружаних снага да допусте приступ месту несреће и позвале државе на сарадњу.

10.45 - Кијев оптужио проруске снаге да су на непознату локацију пребациле свих 196 тела која су пронађена, преноси АП.

10.30 - Служба за ванредне ситуације у Доњецку саопшила је да је до сада пронашла 196 тела путника страдалих у паду авиона МХ-17, пренео је Би-Би-Си.

10.00 - Украјинска влада и проруске снаге постигле су прелиминарни споразум о уклањању тела са места где се срушио авион.

9.30 - САД веома су забринуте због чињенице да други дан заредом међународним истражитељима и ОЕБС-у није омогућен приступ месту несреће, саопштио Стејт департмент.

Спасилачки тимови пронашли су тела 247 од 298 жртава пада малезијског "боинга -777" на истоку Украјине, изјавио је Сергеј Кавтарадзе, званични представник премијера и члан Савета за безбедност самопроглашене Народне Републике Доњецк, преноси Танјуг.

Сва тела се сада налазе у хладњачама на железничкој станици у Торезу и тамо ће остати док министарство за ванредне ситуације и међународни стручњаци не одлуче где ће она бити траснпортована, а претпоставља се да ће то бити Маријупољ, рекао је Кавтарадзе за руске медије.

Кавтарадзе је рекао да званичници ДНР предузимају све мере на безбедности посматрача ОЕБС-а и четири украјинска стручњака који раде на месту пада авиона, као и да су спремни да пруже помоћ међународним стручњацима за цивилну авијацију, чији се долазак тек очекује.

Црне кутије малезијског "боинга" су наводно пронађене данас, рекао је Каварадзе, пренео Итартас.

"Коначан закључак на стручњацима Међународне организације за цивилну авијацију (ИЦАО), који ће надам се ускоро стићи. Очекујемо стручњаке из Холандије, Немачке, САД, Велике Британије и САД, већ четврти дан", додао је он.

Раније данас украјинска влада и проруске снаге постигле су прелиминарни споразум о уклањању тела са места где се у четвртак увече срушио малезијски авион са 298 путника и чланова посаде, изјавио је заменик украјинског премијера Володимир Гросман.

Гросман је рекао да су украјинске власти у преговорима с представницима проруских снага Доњецког региона, где се тагедија догодила, да се жртве несреће пребаце возом на територију коју контролише Кијев.

Украјинско Министарство за ванредне ситуације саопштило је да је пронађено 196 тела страдалих у авионској несрећи. Кијев је потом оптужио проруске снаге да су свих 196 тела одвезле на непознату локацију.

Репортери Асошијетед преса јуче су видели како проруске снаге стављају вреће у камионе на месту несреће и одвозе их. Новинари АП данас нису видели тела на месту несреће, а радници Управе за ванредне ситуације претражују велику област само у потрази за деловима тела, пренео је Танјуг.

Према речима једног од спасилаца Александра Пиљушнија, побуњеницима је било потребно неколико сати да одвезу тела.

Извештаји о распадању тела жртава на летњим температурама јуче су изазвали велики гнев широм света, нарочито у Холандији будући да су више од половине жртава холандски држављани, наводи АП.

Не зна се шта је с телима путника која нису нађена, али је представник ОЕБС-а за штампу, Мајкл Боциуркив, рекао да су вероватно изгорела не остављајући трага.

Украјинска влада и проруске снаге међусобно се оптужују да су у четвртак испалили ракету земља-ваздух на "боинг 777" са 298 путника и чланова посаде.

Лидери Француске, Немачке и Британије извршиће притисак на руског председника како би утицао на то да проруске снаге допусте међународним посматрачима слободан приступ месту пада авиона, саопштено је из кабинета француског председника.

"Председник је јутрос разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и премијером Британије Дејвидом Камероном. Они су се сагласили да ће данас од Путина затражити да обезбеди да украјински сепаратисти коначно допусте особљу хитних служби и истражних органа слободан и комплетан приступ месту пада МХ-17, како би они извршили своје задатке", наводи се у саопштењу, које преноси Ројтерс.

"Уколико Русија одмах не предузме неопходне мере, Европска унија ће на седници Савета министара спољних послова, заказаној за уторак, реаговати на ту одлуку званичне Москве", саопштио је Оландов кабинет.

После стравичне несреће, авио-превозник "Малезија ерлајнз" саопштио је да ће укинути број лета МХ-17, у знак поштовања према 298 погинулих.

Нови број лета на линији Амстердам – Куала Лумпур од 29. јула биће МХ-19, пренео је АФП.

Луганск: Проруске снаге спречиле офанзиву украјинске војске

Проруске снаге спречиле су офанзиву украјинске војске у Луганску, наневши тешке губитке владиним снагама у људству и опреми, тврди у саопштењу прес-служба самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР).

Борбе су се у суботу, у првој половини дана водиле у близини Луганска, а украјинска војска покушала је да приђе граду са две стране у намери да одсече пут ка Доњецку и деблокира аеродром, пренео је Итартас.

Како се наводи у саопштењу, јединици ЛНР спречиле су кретање војске у оба правца која се, претрпевши тешке губитке, повукла.

Хеликоптери украјинских ваздухопловних снага пуцали су на положаје проруских снага близу града Александровска, али су ракете промашиле мету, стоји у саопштењу.

Артиљерија украјинске војске, додаје се, практично је уништила село Попасноје, а житељи тог села сакрили су се у подруме кућа да избегну снајперску ватру. Војска је такође отворила ватру у Северодоњецку и Лисичанску.

Министар одбране Украјине Валериј Гателеј претходно је известио председника Петра Порошенка да је војска заузела југоисточни део Луганска и да се аеродром налази под њеном контролом.

Прес служба ЛНР је, међутим, то демантовала, наводећи да украјинска војска није заузела ниједан део Луганска и да обе стране остају на својим положајима.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару