Читај ми!

Настављене борбе у Гази, 100 мртвих

Борбе у појасу Газе настављене су иако је на снази био хуманитарни прекид ватре који је затражио Хамас. Најмање 87 Палестинаца и 13 израелских војника погинуло у данашњим борбама. Хиљаде људи бежи из Појаса Газе. Погинуо велики број деце, што осуђују међународне организације.

01.52 - Савет безбедности Уједињених нација ванредно заседа поводом ситуације у Гази, јављају агенције позивајући се на неименоване дипломате УН.

23.40 - Палестински председник Махмуд Абас затражио је хитан састанак Савета безбедности УН о Гази, преноси Танјуг.

22.30 - Војно крило Хамаса, Бригаде Изадин ал Касам, објавило је да је отело једног израелског војника у појасу Газе, преноси Танјуг.

21.00 - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао да постоји "врло јака" међународна подршка за војну операцију у појасу Газе, преноси Танјуг.

18.40 - Израелска војска саопштила да је данас у борбама са Хамасом погинуло 13 њених припадника, преноси Бета.

16.35 - Најмање 87 Палестинаца погинуло данас у Појасу Газе, од чега 65 у граду Гази, јавља АФП, преноси Бета.

15.55 - Израелска војска саопштила је да ће продужити хуманитарни прекид ватре за још један сат, иако је почетно двочасовно примирје прекршено, јављају израелски медији, преноси Танјуг.

13.27 - Мање од сат времена од почетка хуманитарног прекида ватре, Израел је наставио са пуцњавом и борбеним дејствима, јавља Ројтерс.

12.32 - Израел прихватио двочасовни хуманитарни прекид ватре. Примирје ће трајати од 13.30 до 15.30 по локалном времену, јавља Ројтерс

11.11 - Палестински Хамас затражио је преко Црвеног крста двочасовни хуманитарни прекид ватре, потврдили су званичници Израела, али још није одговорено на тај захтев, преноси Танјуг.

10.50 - Најмање 40 Палестинаца погинуло је у јутрошњем гранатирању Појаса Газе, јавља Ројтерс.

И Хамас и израелска војска више пута су прекршили хуманитарни прекид ватре још пре истека првог сата. Првобитно је договорено да примирје траје два часа, али га је израелска војска била продужила за још сат времена.

Борбе у густо насељеној области Шиџаија у Гази осим бројних жртава, нанеле су велику материјалну штету стамбеним зградама и натерале хиљаде житеља у бекство.

По наводима Франс преса, у целом Појасу Газе од јутрос је погинуло 87 Палестинаца, а по наводима палестинских здравствених власти, које преноси Асошијетед прес, у Шиџаији је од јутрос пребројано 65 мртвих и 288 рањених.

Уницеф је навео да је до сада најмање 73 детета погинуло.

Ове борбе су најкрвавије од како је пре три дана почела копнена офанзива израелске војске на Појас Газе, у којем је на власти Хамас.

По речима очевидаца, израелски тенкови су ушли у Шиџаију после поноћи и отворили паљбу.

" 'Врата пакла' су се отворила и шрапнел ми је улетео кроз прозор", рекао је  за АП један становник и додао да се са породицом склонио у суседну зграду пошто је њихова кућа почела да се распада од јаких детонација.

Током краткотрајног примирја, за које се изборио Црвени крст, из рушевина су извлачени мртви, а читава сцена са неколико блокова уништених кућа подсећала је на последњи велики упад израелске војске у Газу пре пет година, када су велике површине крај границе са Израелом биле потпуно разорене.

Израелска страна истиче да је копнена операција неопходна како би се уништила мрежа тунела Хамаса ископаних испод границе с Израелом који се нису могли уништити из ваздуха. Од почетка копнене офанзиве уништено је 13 тунела.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да постоји "врло јака" међународна подршка за војну операцију у појасу Газе.

Он је додао да је Израел издејствовао "међународни легитимитет" за своју војну операцију у Гази, када је прихватио египатски предлог за прекид ватре 15. јула, који је Хамас одбио.

Нетанијаху је то рекао након што је државни секретар САД Џон Кери оптужио Хамас да води крвави сукоб у Гази "тврдоглаво" одбијајући све напоре за прекид ватре. Таквим понашањем Хамас је "позвао на даље акције" Израела, рекао је он, а преноси АФП.

Генерални секретар Бан Кимун стиже у Катар, где ће се, у оквиру посете региону, састати с палестинским председником Махмудом Абасом. Циљ је да се помогне Израелцима и Палестинцима да "окончају насиље", саопштиле су УН.

Копнена офанзива почела је у четвртак увече, након десетодневних јаких удара из ваздуха и са ратних бродова који нису успели да зауставе ракетирање из Газе.

Преко 50.000 Палестинаца је расељено и они су побегли у склоништа у школама УН. Један званичник УН је рекао да је број расељених много већи него што се очекивало, а и израелска и египатска граница су затворене за становнике Газе.

Дипломатски напори да се постигне прекид ватре нису уродили плодом. У те напоре укључени су Египат, Катар, Француска и УН.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус састао се у суботу са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, али је рекао да су покушаји да се издејствује прекид ватре пропали.

Хамас је прошле недеље одбацио египатску иницијатаву за прекид ватре, тражећи да Израел најпре пристане на укидање блокаде Појаса Газе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару