Читај ми!

Почела истрага, Кијев и Москва у клинчу

Истражитељи ОЕБС-а стигли до места где се налазе делови авиона које је са 298 људи оборен на истоку Украјине. Раније им био онемогућен приступ. Међусобне оптужбе Кијева и Москве за обарање авиона. Савет безбедности УН затражио независну и свеобухватну истрагу. Светске авио-компаније избегавају да лете изнад Украјине.

00.02 - Истражитељи ОЕБС-а се жале да им проруски побуњеници "не омогућавају пун приступ" месту на којем се налазе крхотине малезијског авиона. "Нељубазни су и непрофесионални", рекао је портпарол ОЕБС-а, преноси Ројтерс.

23.39 - Интерпол је саопштио да ће у наредних 48 сати упутити свој тим да помогне у идентификовању жртава обореног авиона, jавља Танјуг.

21.35 - Група од 30 посматрача коју је у Украјину упутио ОЕБС стигла је до места на коме се налазе делови авиона, рекла је портпаролка ОЕБС-а Татјана бајева за Итартас

21.29 - Међу настрадалим путницима авиона било је 80 деце и три бебе, пренели су светски медији.

19.35 - Министарство одбране Русије демантовало је наводе да се руски ракетни системи налазе у рукама проруских снага у Украјини, јавља Раша тудеј.

19.25 - Посматрачи ОЕБС-а кажу да им је онемогућен приступ до места пада малезијског авиона, али да ће сутра поново покушати, преноси Ројтерс.

18.05 - Барак Обама затражио хитан прекид ватре на истоку Украјине како би тим међународних стручњака могао да истражи све детаље пада малезијског авиона. Обама је поновио да је авион оборен ракетом испаљеном са подручја које контролишу побуњеници.

17.30 - Америчка амбасадорка при УН Саманта Пауер рекла да је малезијски авион "највероватније оборен противавионским пројектилом 'са-11' са подручја које контролишу побуњеници". Руски амбасадор Виталиј Чуркин оптужује Кијев. "Није време за инсинуације и неутемељене изјаве", каже Чуркин. 

16.30 - Владимир Путин каже да је у контакту с Петром Порошенком и позива на прекид ватре између проруских снага и украјинских владиних снага.

16.08 - Савет безбедности затражио свеобухватну и независну истрагу трагедије малезијског авиона. Званичник УН Џеф Фелтман рекао да "постоје докази да је авион оборен модерним пројектилом". Седница Савета безбедности у току.

15.45 - Проруски активисти допустили су експертима ОЕБС-а и владе у Кијеву да истраже место несреће на истоку Украјине, потврдио је један од лидера проруских активиста Ројтерсу.

15.00 - Фидел Кастро је окривио украјинску владу за јучерашње обарање малезијског путничког авиона.

14.30 - Русија не планира да се бави контролом података из црне кутије малезијског авиона који је пао у источној Украјини, рекао министар спољних послова Русије. Преузимањем тих података међународно право било би прекршено, додао Сергеј Лавров.

13.00 - Ангела Меркел позвала на хитан прекид ватре у Украјини и независну истрагу после пада малезијског авиона. Ако је "боинг" оборен, одговорни треба да буду изведени пред лице правде, каже Дејвид Камерон.

11.35 - Малезијски авион је, наводно, оборила група Козака, пише Кијев пост, на основу пресретнутих телефонских разговора између руских војних обавештајаца и проруских снага.

11.10 - Нема потребе за примирјем да би се спровела објективна истрага о рушењу "боинга", каже министар одбране "Доњецке Народне Републике" Игор Стрелков.

10.20 - Малезија је послала истражни тим у Украјину, јавља Ројтерс.

09.40 - Украјина је затворила ваздушни простор изнад источних региона где спроводи безбедносну операцију против проруских активиста, саопштило је Министарство за инфраструктуру.

09.10 - Пронађена још једна "црна кутија" из малезијског авиона, навеле су службе које на месту несреће претражују терен.

Спасиоци, полицајци, чак и рудари ван дужности претражују зону око места у источној Украјини на којем се срушио авион.

Нико од скоро три стотине путника на лету од Амстердама за Куала Лумпур није преживео пад авиона, који је, како тврди Кијев, оборен ракетом земља–ваздух.

Кијев пост, међутим, на основу транскрипата пресретнутих телефонских разговора између руских војних обавештајаца и проруских снага, које је објавила украјинска служба безбедности (СБУ), пише да је авион наводно оборила група Козака.

Пронађена је и "црна кутија", која би могла да пружи прецизније податке о томе шта се догодило на 10.000 метара над истоком Украјине, пренеле су агенције.

Помоћник побуњеничког вође Игора Гиркина рекао је да су власти пронашле осам од 12 уређаја за снимање.

Ипак, један од проруских вођа у Украјини, Александр Бородај, тврди да није пронађена "црна кутија" и изразио је наду да ће је стручњаци наћи и установити шта се догодило.

Малезијски министар саобраћаја Лиов Тијонг Лао рекао је да би, уколико се утврди да је малезијски путнички авион оборен, то било "у супротности са свим правилима људског понашања".

"Ако то буде потврђено, било би у супротности са међународним законом и било би у супротности са свим правилима људског понашања", рекао је малезијски министар саобраћаја.

Малезијско министарство саобраћаја је, у међувремену, саопштило да ће та земља послати 62 стручњака у Доњецк где се малезијски путнички авион срушио.

Стручњаке ће чинити представници малезијске авио-компаније, стручњаци за авио-саобраћај и лекари.

Авион није пре пада упутио никакав позив за помоћ, изјавио је малезијски премијер Наџиб Разак. Разак је на конференцији у Куала Лумпуру, након телефонских разговора са лидерима Украјине и Холандије, као и Бараком Обамом, рекао да ће "преврнути сваки камен" како би се сазнало шта се десило са авионом "боинг 777".

"Ово је трагичан дан за Малезију, а и читава година је била трагична", истакао је Разак, мислећи на трагедију са још једним авионом "Малејжа ерлајнса", који је 8. марта нестао током лета из Куала Лумпура према Пекингу.

Стални савет ОЕБС-а усагласио је после петочасовне расправе, декларацију о трагичном обарању малезијског авиона.

У декларацији се наводи да свих 57 чланица ОЕБС снажно подржава напоре трилатералне Контакт групе, у којој су Русија, Украјина и ОЕБС, да се у што краћем року створе услови за одржив прекид ватре, чиме би били окончани сукоби на истоку Украјине.

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на хитан прекид ватре.

Меркелова је рекла да има "бројних показатеља да је авион оборен" и оценила да се из тог разлога несрећа "мора размотрити веома, веома озбиљно" и постићи "примирје и политичко решење за кризу" у разговору са руским председником Владимиром Путином.

Британски премијер Дејвид Камерон каже да је могуће да је малезијски авион оборен изнад источне Украјине и да, уколико то буде доказано, одговорнима треба да се суди.

Бела кућа је претходно позвала украјинске снаге и проруске активисте да одмах обуставе сукобе и да се дозволи неометан приступ месту пада авиона.

Проруски активисти Доњецког региона постигли су договор са представницима ОЕБС-а да затворе прилаз месту несреће и дозволе локалним властима да почну припреме за извлачење тела.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се несрећа не би догодила да је у Украјини владао мир и да нису у току биле борбене операције на југоистоку те земље.

Путин је наредио руским војним институцијама да пруже сву неопходну помоћ у истрази.

И генерални секретар Светске организације затражио је међународну истрагу о паду авиона. Бан Кимун је рекао да УН и његова организација за цивилно ваздухопловство пажљиво прате све извештаје о томе шта се догодило.

"Истрага мора бити темељна и транспарентна. Изјављујем најдубље изразе саучешћа породицама погинулих", навео је Бан Кимун.

Међу путницима у авиону највише је било држављана Холандије – више од 150, због чега је у тој земљи проглашена жалост. Између осталих, ту су била 43 Малезијца и 27 Аустралијанаца.

Премијер Аустралије Тони Абот, како преноси Ројтерс, рекао је да се чини да су проруски активисти са истока Украјине одговорни за обарање авиона и да би Москва требало да одговори на нека питања.

Потпредседник Сједињених Држава Џозеф Бајден рекао је да пад авиона није била несрећа, већ је летелица, како се чини, разнесена посред неба. Украјински председник Петро Порошенко тај догађај назвао је терористичким чином.

"Захтевамо од Русије да престане да спонзорише тероризам. Ништа од овога се не би догодило да Русија није терористе снабдевала тенковима и ракетним системима", рекао је амбасадор Украјине у УН Јуриј Сергејев.

Како јављају агенције, украјинска безбедносна служба пресрела је телефонске разговоре проруских активиста у коме они, наводно, говоре о томе да су оборили авион. Аутентичност снимка, међутим, није потврђена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару