Читај ми!

Сва обарања путничких авиона

Уколико буду потврђени наводи да је малезијски авион са 295 путника и чланова посаде, који се срушио данас на територији Украјине у близини границе са Русијом, биће то четврти случај обарања путничког авиона који је у свету забележен од 1978. године.

Први путнички авион који је доживео такву судбину био је авион корејске авиокомпаније који је 20. априла 1978. скренуо са планираног курса на релацији Париз-Сеул и залутао у Совјетски Савез, након чега је на њега отворио ватру пресретачки авион, при чему су погинула два од 97 путника, преноси АП.

Посада "Корејан ерлајнза" је била принуђена да слети, усред ноћи, на површину једног залеђеног језера.

Авион исте авиокомпаније је 1. септембра пет година касније оборила најмање једна совјетска ракета ваздух-ваздух пошто је, такође, грешком ушао у ваздушни простор СССР-а, а тада је погинуло свих 240 путника и 29 чланова посаде.

Последњи случај обарања путничког авиона досад забележен је 3. јула 1988. године, када је авион иранске авиокомпаније оборила ракета земља-ваздух испаљена са америчког војног брода УСС "Винсенс".

Ни том приликом нико није преживео од укупно 290 људи колико их је било у авиону, од којих 274 путника и 16 чланова особља.

Авион "Малејжа ерлајнза" изгубио је контакт са својим авионом који је летео на линији Амстердам-Куала Лумпур, четири месеца након што је нестао њен боинг 777 на лету 370 који је из малезијске престонице летео за Кину, са 239 путника и чланова посаде, подсећа америчка агенција.

Док је 8. марта летео изнад мора источно од Малезије, тај авион је направио нагли заокрет, прешао изнад малезијског полуострва и скренуо јужно преко Индијског океана, након чега му се губи сваки траг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару