Читај ми!

Ракетни обрачун у Гази

Окршаји израелских снага и припадника исламистичког покрета Хамас и даље трају. У сукобима у Појасу Газе страдало је 49 особа, међу којима има и деце. Уједињене нације позивају на уздржаност.

У току је велика офанзива израелске војске на положаје Хамаса, каква није виђена још од 2012. године. Како наводе медији, палестински исламистички покрет испалио је око 160 ракета на Израел, који је узвратио гранатирајући више од 150 циљева у Гази.

Три ракете испаљене су вечерас на Димону, на југу Израела, где се налази израелски нуклеарни реактор, јавили су израелски медији. Одговорност за тај напад преузима Хамас. 

У међувремену, арапске земље позвале су на хитно одржавање састанка Савета безбедности УН и хитну акцију како би се окончао "нечувени напад" Израела на Палестинце, поготово у Гази.

"Желимо да Савет безбедности преузме своју одговорност и заустави агресију против сопственог народа", рекао је палестински изасланик у УН-у Ријад Мансур. 

Израел је данас знатно проширио своју офанзиву на Појас Газе, након што су са те палестинске територије испаљене ракете на Јерусалим и Тел Авив.

Две ракете испаљене из Појаса Газе оборене су изнад подручја Тел Авива, саопштила је армија, која је указала на грешку у медијским извештајима о пет испаљених ракета.

Број жртава израелске офанзиве у појасу Газе попео се на 49, укључујући 22 човека убијена данас, саопштили су палестински лекари.

Од укупног броја мртвих за 15 је потврђено да су цивили, а за 10 да су милитанти, навео је AП, преноси Танјуг.

Ројтерс је раније данас навео да је међу погинулима и петоро деце.

Ово је највећи сукоб две стране од новембра 2012. године и расте забринутост да би Израел могао повести велику копнену офанзиву.

Од почетка операције назване "Заштитна ивица" у уторак ујутро, израелски авиони бомбардовали су 430 циљева у Појасу Газе, а екстремисти Хамаса су испалили 117 ракета, од којих неке на Јерусалим и Тел Авив, па чак и на Хадеру, удаљену читавих 116 километара.

У освит зоре на северу Појаса Газе, у Беит Хануну, убијен је командир Исламског џихада и његова породица. Касније, у другом удару погинула је једна осамдесетогодишња жена. Сусед убијених у Беит Хануну рекао је да је кућа нападнута из авиона "ф-16" и да су у њој били деца и цивили.

"У болницу смо примили више људи. Убијене су три жене и три мушкарца, а рањено је троје деце млађе од пет година", изјавио је доктор Ајман Хамдан из једне од болница у Нејт Хануну.

Израелски авиони су прошле ноћи бомбардовали 160 мета широм Газе, погађајући рампе за лансирање ракета, командне и контролне центре Хамаса и многе тунеле, рекао је војни портпарол генерал Моти Амоз војном радију.

"На почетку смо другог дана операције која се шири," истакао је портпарол.

Израелски безбедносни кабинет наредио је знатно проширење напада на Хамас, рекао је израелски министар унутрашњих послова Гидеон Саар и подсетио да је у уторак одобрена мобилизација 40.000 разервиста.

Саар је истакао да је Израел спреман на све могућности, укључујући и копнену операцију, ако је неопходно, иако то неће бити први корак.

Јутрос је пет ракета испаљено на југ Израела, а још две ракете оборио је противракетни систем "гвоздена купола" у подручју Тел Авива, а не пет, како су навели медији.

Циклус насиља почео је заправо још 12. јуна када су екстремисти на другој палестинској територији Западној обали отели и убили тројицу израелских тинејџера, што је покренуло велики обрачун с Хамасом.

Израел за тај злочин оптужује Хамас, док је та организација саопштила да о злочину не зна ништа.

У знак одговора, из Газе, где је упориште Хамаса, појачани су ракетни напади на Израел, што је натерало ту земљу да покрене офанзиву. Претходно је напетост кулминирала осветичким убиством једног палестинског тинејџера у источном Јерусалиму.

Вашингтон, Брисел и све већи број арапских земаља траже моменталан прекид насиља, које прети да прерасте у шири сукоб у региону у коме је напетост ионако велика, наводи АФП.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је обе стране да обуставе агресију и избегну даље жртве.

Председник САД Барак Обама, у чланку објављеном у немачком листу Цајт, апеловао је на обе стране у растућем сукобу Израела и Палестинаца да покажу уздржаност и да не делују осветнички.

"У ово опасно време, свако умешан мора штитити невине и деловати разумно и одмерено, а не са осветом и одмаздом", написао је Обама.

Шеф арапске лиге Набил ел Араби позвао је на хитан сатанак Савета безбедности УН како би се предузеле мере да се насиље заустави.

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг рекао је да народ Израела има право да живи без сталне бојазни за своју безбедност и да народ Газе такође има право да живи у миру.

Јордан осуђује војну агресију коју је Израел започео на Појас Газе, тражи њен моментани прекид и упозорава на последице те варварске агресије, навео је у саопштењу портпарол јорданске владе, Мухамед Момани.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару