Читај ми!

Сирене широм Израела, офанзива против Хамаса

Сирене огласиле опасност широм Израела, изнад Тел Авива оборена ракета, грађани у склоништима. Израелска војска позвала 40.000 резервиста. У великој офанзиви против Хамаса убијено 10 Палестинаца, око 50 рањено. Нетанијаху: Хамас изабрао ескалацију сукоба и због тога ће платити високу цену. Махмуд Абас апеловао на међународну заједницу да интервенише.

Знак за ваздушну опасност огласио се у централним израелским градовима укључујући Тел Авив, Ришон Лезион, Петах Тикву, Лод и Гиватајим први пут од почетка недавних заоштравања у земљи. Жртве и штета нису пријављени, јавља Исра њуз нет.

Одбрамбени ракетни систем "Гвоздена купола" пресрео је вечерас ракету у близини Тел Авива. Израелска телевизија објавила је слике експлозија на небу изнад града убрзо након што су се зачуле сирене за вездушну узбуну и грађани похитали у склоништа.

Ово је прва ракета која је досегла Тел Авив од сукоба 2012. године, током операције "Стуб одбране."

Раније данас, општина Тел Авив добила је наређења Владе да изврши инспекцију склоништа и омогући адекватну заштиту грађана у случају потребе. Отворена су и склоништа у школама. Аеродром у Тел Авиву затворен је за полетање, јавља Харец.

Војни извори саопштили су да нема индиција да је у ракетним нападима неко повређен, јавља Ројтерс. 

Војни извори саопштили су данас да је војска убила четворо наоружаних Палестинаца који су покушали да се искрцају на обалу Израела из правца Појаса Газе. У операцији је рањен један израелски војник. Хамас је преузео одговорност за тај покушај напада.  

Израелска војска позвала још 40.000 резервиста, за случај копнене офанзиве према Појасу Газе. Израел је у понедељак мобилисао 1.500 резервиста.

У војној акцији коју је Израел данас покренуо против покрета Хамасу, према палестинским подацима, убијено је 19 људи.

Најмање шесторо Палестинаца је убијено и 25 је рањено у удару на једну кућу у Појасу Газе данас поподне, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

Локални становници су рекли да кућа припада породици члана Хамаса, да је она други пут погођена данас и да је било жртава.

Након првог удара станари су се попели на кров као "људски штитови", надајући се да ће одвратити други удар, рекли су локални становници Ројтерсу. Израелска војска није за сада ништа коментарисала.

У ранијим израелским ударима погинуло је петоро Палестинаца, за које Израел тврди да су припадници Хамаса и да је један од њих био командар јединице морнаричких командоса. Он је погинуо у ваздушном удару на једно возило, у коме је погинуло још троје Палестинаца.

Од почетка израелске војне офанзиве, покренуте данас како би се зауставило ракетирање југа Израела, рањено је више од 50 Палестинаца.

У офанзиви названој "Заштитна ивица" погођено је до сада око сто мета у Гази, након што је око 300 ракета пало на Израел у последњих неколико недеља.

Ракетирање је данас настављено и најмање 30 ракета из Појаса Газе испаљено је на јужну израелску територију.

Нетанијаху је данас на безбедносним консултацијама одлучио да се војна операција у Гази прошири, укључујући припреме за копнену операцију.

Није речено колико ће офанзива трајати, али су дипломатски званичници наговестили да би могла бити дуга.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху је рекао да је дошло време да се "скину рукавице" кад је у питању палестинска екстремистичка организација Хамас. "Хамас је изабрао ескалацију сукоба и платиће високу цену за то", упозорио је Нетанијаху.

Портпарол војске, потпуковник Питер Лернер нагласио је да ће се акција наставити све док будемо сматрали да је неопходна. Не очекујемо да та мисија буде кратка", додао је Лернер.

С друге стране, палестински председник Махмуд Абас затражио је да Израел хитно заустави најновију офанзиву на Појас Газе.

Палестински лидер је позвао међународну заједницу да интервенише како би се зауставила "опасна ескалација насиља која ће одвести регион у још веће разарање и нестабилност".

Абас је такође апеловао на арапске лидере у нади да ће извршити притисак на израелске власти да смање напетост у региону.

Како преноси Би-Би-Си, Хамас је упозорио да ће проширити радијус својих мета ако Израел не заустави ваздушне ударе.

Хамас је нагомилао 10.000 ракета, од којих неке могу домашити Тел Авив, рекао је портпарол израелске војске и указао на то да се војска припрема за могућност да Хамас испали ракете дубоко у територију Израела.

"Војска је стотинама хиљада Израелаца у зони ширине 40 километара од Појаса Газе, наредила да не излазе из кућа", рекао је Лернер.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару