Читај ми!

Затвор за бившег Камероновог сарадника

Некадашњи шеф Бироа за комуникације британског премијера Дејвида Камерона и бивши уредник угашеног британског таблоида “News of the Wоrld” Енди Кулсон, осуђен је на 18 месеци затвора због илегалног прислушкивања телефона.

Колсон мора на себе да преузме највећи део кривице, јер је подржавао прислушкивање уместо да га заустави, пише у образложењу пресуде.

Звали су га спин-доктором британске владе. Енди Колсон је 2007. на почетку афера с прислушкивањем напустио таблоид.

Посао је нашао код конзервативаца, а чим је Камерон именован за премијера, постао је његов представник за медије. У јеку афере са прислушкивањем 2011. поднео је оставку.

Колсон је на суду проглашен главним кривцем, јер је знао за прислушкивање телефона јавних личности и жртава криминала и подржао га, уместо да га забрани. Због тога ће годину и по дана провести у затвору.

"Ово није усамљен случај, то је заиста била уобичајена пракса у тим новинама. Добро је да је откривено и да људи могу да виде какво лоше новинарство се ту укоренило, и како је заказао систем који је морао то да спречи", каже Џоан Смит из Групе за борбу против прислушкивања.

Кривична одговорност која је доказана једном од његових најближих сарадника задала је снажан политички ударац британском премијеру, који се, чим је Колсон проглашен кривим, оградио од њега, назвао га лажовом и извинио се пред парламентом.

"Преузимам потпуну одговорност што сам запослио Ендија Колсона. Жао ми је, то је била погрешна одлука. Добро је што смо имали јавну истрагу у овој земљи", истакао је премијер Камерон.

Судија у случају опоменуо је премијера да је својим иступом у јавности утицао на исход судског процеса. Колсону је у међувремену одређена казна од 18 месеци затвора, што је премијер поздравио.

Четворици оптужених за исту аферу изречене су мање затворске казне, а петоро је ослобођено.

Процес је открио оно што је била јавна тајна - да је жута штампа зарад већег тиража подмићивала полицајце и кршила приватност људи, прислушкујући им телефоне и завирујући у њихове здравствене картоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару