Читај ми!

Ал Каида на 50 километара од Багдада

Исламски екстремисти у Ираку заузели су Садију и Џалавлу, градове у провинцији Дијала. Бомбардована једна од највећих џамија у Тикриту. Окршаји са ирачким снагама недалеко од Бакубе, на само 50 километара северно од Багдада. Шиитски верски лидери позивају на оружје.

Припадници ИСИЛ заузели су претходних дана градове Мосул и Тикрит, више од пола милиона људи је било приморано да побегне из својих кућа, а потом су запретили да ће кренути на Багдад, Карбалу и Наџаф.

Хеликоптери оружаних снага Ирака извршили су ракетне ударе по једној од највећих џамија у граду Тикриту, јавио је Ројтерс, позивајући се на локалне власти и очевице. За сада се не зна да ли има жртава у тим нападима.

Портпарол ИСИЛ Абу Мохамед ел Аднани обећао је да ће доћи до "разбеснеле" битке у Багдаду и Карбали, граду југозападно од престонице и који се сматра једним од најсветијих места за шиите.

У ирачком Парламенту није постигнут кворум како би била донета одлука о увођењу ванредног стања због офанзиве коју воде џихадисти.

САД не разматрају слање копнених снага у Ирак да помогну у гушењу побуне у тој земљи, изјавио је портпарол Беле куће Џеј Керни.

Председник САД Барак Обама је рекао да не искључује ниједну опцију да се помогне Ираку да искорени насиље.

Кери је, међутим, објаснио да је Обама хтео да каже да не искључује ваздушне нападе, преноси Ројтерс.

Највиши званичници НАТО и Велике Британије такође су саопштили да не планирају да се војно ангажују у Ираку због тога што су екстремисти сунитских муслимана заузели већи део северног Ирака и кренули према Багдаду.

Савет безбедности Уједињних Нација једногласно је подржао ирачку владу у борби против тероризма и позвао на национални дијалог у који ће бити укључене све политичке и верске групе.

Међутим, после извештаја главног изасланика УН у Ираку Николаја Младенова и расправе о кризи изазваној када су екстремисти повезани с Ал Каидом, освојили два кључна града у Ираку Мосул и Тикрит - није преузета никаква акција.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин, који председава Савету безбедности, рекао је да су чланови Савета "оштро осудили све терористичке и екстремистичке активности" и тражили подршку у решавању хуманитарне кризе.

Немачка и још неке земље, позвале су своје грађане да напусте делове Ирака у којима је ситуација нестабилна, укључујући и престоницу Багдад, према којој надиру побуњени исламисти.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару