Читај ми!

Славјанск на удару, војне вежбе Русије и НАТО

Украјински војска је наставила са артиљеријским гранатирањем источног Славјанска, а председник Украјине Петро Порошенко наложио је отварање хуманитарних коридора за избеглице. Нема договора о решавању спора о испоруци руског гаса.

Портпаролка градоначелника Стела Хорошева потврђује да је неколико граната експлодирало у центру Славјанска, али да су експлозије слабијег интензитета него претходног дана и ноћи, преноси Глас Русије.

Војници народне милиције су у близини Славјанска уништили најмање један вишелансирни ракетни систем, пошто су украјински војници отворили артиљеријску ватру на Славјанск док је локално становништво покушавало да напусти град.

Портпаролка Хорошева рекла је да је украјинска војска омогућила женама и деци да напусте зону ратних дејстава.

У међуврмену је председник Украјине Петро Порошенко наложио отварање хуманитарних коридора да би се омогућило цивилима да напусте области где су у току војне операције на истоку Украјине.

"У намери да се избегну нове жртве у зони антитерористичких операција, председник је наложио одговорним министрима да створе све неопходне услове за цивиле који желе да оду", наводи се у саопштењу из кабинета украјинског председника, пренела је агенција АФП.

Славјанск је уништен, хемијска фабрика је гранатирана после чега ју је захватила ватра која је угашена и еколошка катастрофа је избегнута.

За то време Руска војска започела је војну вежбу на обали Балтичког мора, док се војни маневри НАТО "Удар сабље" истовремено одржавају близу летонске престонице Риге.

Русија је започела војну вежбу Балтичке флоте, падобранских јединица и ваздухопловства Калининградског региона на обали Балтичког мора.

У војну вежбу укључене су групе бродова, падобранске јединице маринаца и јединице корпуса и ваздухопловствих формација - ловци бомбардери Сухој Су-34, хеликоптери Мил Ми-24 Хинд и бомбардери Тупољев Ту-22М3, саопштило је руско министарство.

НАТО је јуче покренуо једну од својих највећих војних маневара у бившим совјетским републикама на Балтику од када је избила напетост са Москвом због Украјине, наводи агенција АП.

У војним вежба западног војног блока учествује 4.700 војника и 800 војних возила из 10 земаља, укључујући Велику Британију, Канаду и Сједињене Америчке Државе, који су укључени у "Удар сабље" у близини летонске престонице Риге и која данас треба да се пресели у суседну Литванију.

Лавров: Сагласност да се оконча насиље

у међувремену, Сергеј Лавров рекао је да су Русија, Немачка и Пољска су уверене да је неопходно окончати насиље у Украјини и отпочети дијалог.

Након тројног састанка у Санкт Петербургу са својим немачким и пољским колегом, шеф руске дипломатије је рекао је да су се сагласили да је, упркос различитим интерпретацијама догађаја, неопходно фокусирати се на окончање насиља и отпочињање дијалога уз учешће свих (украјинских) региона", пренео је Итартас.

Министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер рекао је да је видео да "постоји спремност свих страна" за окончање кризе у Украјини.

Пољски министар Радослав Сикорски напоменуо је да Русија може да помогне у смиривању ситуације спречавајући да екстремисти и оружје прелазе у источну Украјину, где се проруске снаге боре против владиних снага.

Лавров је такође рекао да се нада да ће предлози украјинског председника Петра Порошенка за отварање хуманитарних коридора у Украјини бити подржани правим деловањем.

Порошенко је раније данас наложио да се отворе хуманитарни коридори да би се омогућило цивилима да напусте области где су у току војне операције на истоку Украјине

Нема договора о решавању спора око гаса

Док се борбе на истоку земље настављају, крај преговора Русије и Украјине се не ближи крају.

Преговори су обустављени без договора, али би требало да буду настављени током дана или сутра, изјавио је комесар Европске уније за енергетику Гинтер Етингер.

Русија је запретила да ће прекинути испоруке гаса Украјини већ данас уз могући секундарни нежељени ефекат по снабдевање земаља ЕУ пошто Украјина није платила раније испоручени руски гас.

Украјински министар енергетике Јуриј Продан рекао је да су разговори којима је посредовала Европска комисија у Бриселу "запели" због предложеног механизма плаћања који би повезао нижу цену с висином царине.

С друге стране, руски министар енергетике Александар Новак навео је да је предложио "веома конструктиван план, за који верује, да би сви актери требало да прихвате".

Из Брисела је наведено да би трипатитни разговори о гасу могли бити настављени вечерас или сутра ујутро, наводи Ројтерс.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару